Arapski svijet napao je libansku pjevačicu Myriam Fares zbog njenog plesa u spotu za tematsku pjesmu Svjetskog fudbalskog prvenstva, tvrde da njezini erotski plesni pokreti ne poštuju arapsku tradiciju.

U spotu za “Tukoh Taka,” 39-godišnjakinja pjeva zajedno s Nicki Minaj i kolumbijskim pjevačem Malumom u slavu turnira u Kataru, piše Haaretz.

I u medijima i na društvenim mrežama nastup Fares nazivaju jeftinom imitacijom Shakire koja je pjevala “Waka Waka” za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Komentatori na televiziji Al-Arabiya sa sjedištem u Dubaiju rekli su da njena gola odjeća "ne odražava arapski identitet".

Urednik libanskog kulturnog časopisa tweetao je da "njezin nastup ne odražava libansku muziku". Egipatske novine Al-Masry Al-Youm citirale su kritike na društvenim mrežama: “Arapska pjevačica bi trebala odražavati arapsku kulturu u odijevanju i izgledu, a ne samo skakutati i plesati dok pjeva besmislene i dosadne tekstove.”

Drugi kritičar na društvenim mrežama napisao je: “Ovaj ples ne predstavlja identitet Katara, niti predstavlja naš identitet kao građana Zaljeva. I što je najvažnije, ne predstavlja naš identitet kao muslimana. Naše naslijeđe i kultura važniji su od jeftine imitacije Shakire i drugih. Ova vrsta plesa pripada noćnim klubovima.”

Tvrdnja da Fares pokušava imitirati kolumbijsku superzvijezdu (koja je kolumbijskog i libanskog porijekla) je raširena. Kao što je drugi kritičar na Twitteru rekao, "svijet bi bio bolje mjesto kada bi Myriam Fares prestala biti uvjerena da je Shakira."

Ali Nidal Al Ahmadieh, glavni urednik magazine za kulturu Al Jaras sa sjedištem u Bejrutu, tvitao je: “Najvažnije je da je Myriam Fares predstavljala Liban i mi smo zadovoljni njome. Kome se to ne sviđa, može nam samo pokazati svoju izvedbu na slijedećem Svjetskom prvenstvu.”

Libanski novinar i kulturni kritičar Jamal Fayad rekao je za novine An-Nahar da su “kritike i prezir koji se gomilaju stvar zavisti. Činjenica da libanski umjetnik može sudjelovati na Svjetskom prvenstvu veliko je postignuće i prirodno je da će Fares biti izložena kritikama na društvenim mrežama.”

Ovo nije prvi put da je Fares napadnut zbog videa, bilo je to 2018. za pjesmu "Goumi". U toj snimci, ona je u džungli okružena ljudima u nečemu što bi trebalo proći kao plemenska odjeća. Na jednom dijelu njezina koža i lice tamnije su zasjenjeni. Video je izazvao buru na društvenim mrežama, a ljudi su je prozvali rasistom.