Svjetsko prvenstvo u Kataru ili španski Super kup koji je proteklih dana odigran u Saudijskoj Arabiji postali su jasni primjeri rastuće moći petrodolara u fudbalu. Dovođenje španskog Superkupa u Saudijsku Arabiju španskom fudbalu donijelo je oko 40 miliona eura. Polovina novca ide za četiri kluba sudionika, na temelju učinka klubova na turniru.

Polovina od tih 40 miliona namijenjena je amaterskom fudbalu, dok samo za sudjelovanje Real Madrid i Barcelona dobijaju 2,8 miliona eura. Valencia i Betis, koji su izgubili polufinalne dvoboje, dobijau 1,7 (Valencia) i 750.000 eura Betis. Barcelona je zaradila ukupno 4,8 miliona eura koje je katalonski klub inkasirao za dvije pobjede u Saudijskoj Arabiji.

No, osim nad takmičenjima, šeici žele preuzeti kontrolu nad evropskim fudbalom i njegovim velikim zvijezdama, što pokazuje i nedavni ugovor s Cristianom Ronaldom koji ga je učinio najskupljim igračem u historiji. Sada žele i Sergija Ramosa, Sergija Busquetsa i samog Lea Messija.

To da je evropski fudbal postao vrlo isplativ biznis zna se odavno kaoo što se zna da su se arapski milijarderi okomili na najrenomiranije ekipe Starog kontinenta. Sponzorstvom i prodajom prava televizijski prenosa klubovi ostvaruju milijarde prihoda koji su sport pretvorili u atraktivan posao za velika bogatstva i investicijske fondove.

Milijarderi, arapski šeici i porodični klanovi čine ekskluzivnu grupu iz koje dolaze moćnici koji kontroliraju glavne klubove Starog kontinenta. Kupovinom klubova poslovni ljudi stiču i status i relevantnost koja im daje veliku moć uticaja na medije.

Cristiano Ronaldo (37 godina) je prije nekoliko sedmica potpisao novi ugovor s arapskim Al-Nassrom. Portugalac će zarađivati ​​200 miliona dolara po sezoni, čime je postao daleko najplaćeniji sportaš na svijetu. Legenda Real Madrida dobivat će ukupno 16,66 miliona dolara mjesečno. Vlasnik njegovog kluba je Mohammed bin Salman, prijestolonasljednik Saudijske Arabije, koji je također vlasnik Newcastlea u engleskoj Premier ligi. Investicijski fond PIF iz Saudijske Arabije preuzeo je 80 posto vlasništva tog engleskog kluba.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije (36) i njegova porodica imaju bogatstvo od 320 milijardi eura.

Ključna osoba u fudbalskim poslovima je Amanda Staveley, poduzetnica koja je postala milijarderka zahvaljujući svom poslovnom znanju i bliskoistočnim vezama. Staveley je bila ključna figura u pomaganju Fondu za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) da prevlada sve pravne prepreke, nevoljkost Premier lige i protivljenje Amnesty Internationala, koji optužuje Saudijsku Arabiju za kršenje ljudskih prava u zemlji, da stekne 80% dionica Newcastlea u operaciji procijenjenoj na više od 350 miliona eura. Njeno bogatstvo premašuje 140 miliona i stečeno je velikim dijelom zahvaljujući posredničkom djelovanju, preko svoje firme PCP, u investicijama arapskih milijardera u Evropi.

Mansour bin Zayed Al Nahyan je vlasnik Manchester Cityja. Sheikh Mansour, kako ga popularno zovu, ima procijenjenu baštinu na najmanje 17 milijardi funti. On je član porodice koja vlada Abu Dhabijem, jednim od emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate.

Mansour je kupio Manchester City 2008. Njegov dolazak bio je prekretnica za tim, budući da nije osvojio englesku ligu od sezone 1967-68. Od 2008. City je osvojio šest prvenstava i etablirao se kao jedna od referenci u evropskom fudbalu zahvaljujući milionima koje je ubrizgao šeik. Uložio je više od 1,5 milijardi eura u taj tim koji je danas najvrijedniji tim na svijetu. Vlasnik je i klubova Melbourne City, New York City i Montevideo City Torque.

Nasser Al-Khelaifi je predsjednik Paris Saint-Germaina (PSG) od 2011. godine, kada je katarski suvereni fond Qatar Sports Investments (QSi) kupio taj francuski klub. Za razliku od vlasnika Manchester Cityja, Al-Khelaifi ne dolazi iz kraljevske porodice.

Riječ je o bivšem teniseru koji je nakon penzionisanja postao biznismen. Bitno je napomenuti da je vlasnik PSG-a QSi, dok je Al-Khelaifi predsjednik pariškog tima. Procjenjuje se da je biznismen uspio steći bogatstvo od osam milijardi eura.