"Ne možemo im dati glavu Hezbollaha na srebrnom pladnju", uzviknuo je libanski ministar vanjskih poslova Abdalah bu Habib. "Postavljaju nemoguće uslove", rekao je, misleći na Saudijsku Arabiju i ostale tri monarhije na poluotoku koje su sklone svrgavanju nove vlade u Bejrutu.

Njihova politika maksimalnog pritiska već je rezultirala protjerivanjem libanskih ambasadora iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Bahreina, nakon što im je dat rok od 48 sati koji je istekao u nedjelju. Paralelno s tim, povukli su svoje ambasadore iz Bejruta.

Emirati i Bahrein otišli su i dalje, pozivajući svoje građane da "odmah" napuste Liban, Rijad pridonosi pritisku zabranom uvoza libanskih proizvoda.

Cijela je stvar izazvana jačanjem Hezbolaha na štetu interesa Saudijske Arabije. Napreduju od Iraka preko Sirije do Libana. Sve su jači i u Jemenu. Ofenziva Huta, poznatijih pod nazivom Ansaralah, ubrzana je od kraja septembra. A od sredine prošle sedmice jemenska prijestonica bogata naftom i plinom gotovo je u okruženju.

Saudijska Arabija, najveći svjetski uvoznik oružja, ne može ih pobijediti.

Isto tako, promjena strana nekoliko sunitskih plemena mogla bi ubrzati pad jedinog prosaudijskog feuda na sjeveru zemlje i definitivno preokrenuti ravnotežu katastrofalnog rata koji je započeo Bin Salman kada je je bio saudijski ministar odbrane.

Saudijska Arabija i Iran ponovno su uspostavili kontakt u Bagdadu. No Teheran, koji je više zainteresiran za ponovno otvaranje ambasada, sliježe ramenima kada Rijad traži da zaustave Ansaralah. Hezbollah, kažu Iranci, ima veću težinu u Jemenu nego oni.

Iako je temeljni problem utjecaj Hezbollaha u Siriji, Jemenu, Palestini i, naravno, u Libanu, Rijad je opravdanje za niz mjera protiv Libana našao u izjavama libanskog ministra koje je dao sedmicama prije nego što je imenovan na tu poziciju a koje je kasnije emitirala Al Jazeera.

Saudijskoj osudi njegovih riječi pridružio se i Katar, ali Doha nije reagirala jer želi imati posredničku ulogu u Libanu. Nije iznenađenje da pritisak na Bejrut većine članova Vijeća za saradnju u Zaljevu podsjeća na blokadu Katara koju su promovirali isti akteri, a koja je ukinuta prije nekoliko mjeseci. Ako je tada crna ovca arapskih monarhija bilo Muslimansko bratstvo, sada je to Hamas.

U međuvremenu teška ekonomska i finansijska kriza u Libanu uzela je danak u brojnim kompanijama, pa tako i u glavnim libanskim novinama na engleskom jeziku, Daily Staru, koje podržavaju Haririjevi, bogata sunitska porodica, nekoć omiljena u Rijadu.

Sljedeće godine trebali bi biti izbori. Dok Arapi blokiraju Liban, Francuska i Sjedinjene Američke Države udružuju snage kako bi podržale premijera Nayiba Mikatima strahujući da bi vakuum u vlasti mogao biti još gori.