Aplikacija, koja je počela sa radom prošlog oktobra, zove se Lullamate i nastala je iz "lične potrebe" njene osnivačice, Esther Peñalver, 40-godišnje inženjerke koja vodi tehnološki poslovni inkubator u Murciji. Prije tri godine počela je da se kreće po sajtovima za upoznavanje, ali je odmah shvatila da "ne može da ide sa pretpostavkom da želi da bude majka, ne može to da kaže na drugom sastanku". Osećala je "veliku frustraciju" sve dok, istražujući, nije pronašla nekoliko konsolidovanih projekata na anglosaksonskom tržištu, aplikacija koje povezuju "ljude sa istim vrijednostima koji, na pragmatičan način, žele dobiti dijete i učestvovati u njegovom odgajanju" , objašnjava Esther. To je ono što oni zovu "su-roditeljstvo".

Njena poslovna partnerka Fuensanta Megías priznaje da je ta ideja isprva djelovala šokantno, čak i "ludo". Zatim je skenirala okolinu. “Mnogi moji prijatelji su razvedeni i dijele starateljstvo nad djecom. Porodična raznolikost sve više prožima društvo, parovi se mijenjaju i razvijaju”, objašnjava ona. U 2021. godini u Španiji je bilo skoro 90.600 razvoda, od čega više od polovine, 57%, parova sa djecom. U 43% slučajeva uspostavljen je zajednički režim starateljstva.

„Svako može da pogleda okolo i vidi da porodični model koji smatramo normalnim, bračni par sa djecom, nije baš uobičajen i ne odgovara svima. Već postoje mnogi oblici zajedničkog roditeljstva, a Lullamate samo olakšava kontakt između ljudi koji su zainteresovani za to“, rezimira Peñalver. U svom prvom mjesecu života, aplikacija je imala oko 600 korisnika.

Jedna od njih je Carmen, 39, koja radije ne navodi svoje prezime i koja dolazi na Lullamate nakon što je prošla kroz druge aplikacije za upoznavanje u kojima nije mogla pronaći profile koji odgovaraju njenim interesima: "Imati ozbiljnu vezu s kojom će razviti plan za budućnost". On zna za uspješna iskustva proizašla iz aplikacija poput Tindera, ali insistira da je većina korisnika na koje je naišla samo tražila da se "druže" ili imaju seks. U ovom slučaju, kako se radi o aplikaciji za osobe zainteresovane za djecu, smatra da će imati više mogućnosti da „nađe nekoga da zajedno osnuju porodicu“.

Ali ne traži svako ko uđe u Lullamte partnera. Aplikacija nudi tri opcije: ljude koji su zainteresirani da imaju djecu u ljubavnoj vezi, oni koji više vole biti roditelji bez vezivanja ili srednji put za ljude koji su otvoreni za obje opcije.

Ovo je slučaj Álvara (42), koji se razveo nakon više od 15 godina veze jer njegova partnerka nije dijelila njegovu želju da ima djecu. „Vidio sam sebe s osjećajem praznine, neuspjeha, neostvarenog cilja i starosne granice da budem otac“, kaže on. Ne želi više odgađati taj trenutak i vjeruje da ustaljene aplikacije za upoznavanje, poput Tindera, čiji je i on korisnik, nisu opcija za ostvarenje njegovog cilja. “Korisnici imaju veoma različite profile i polazna tačka je uvijek seks. Prati dinamiku koja je za mene bila emocionalno i energetski veoma iscrpljujuća”, ističe on.

Prije tri sedmice Álvaro je napravio profil na Lullamateu, tokom kojih je stupio u kontakt sa dvije žene s kojima je razgovarao "o obrazovanju, vrijednostima, vjeri". I također, koji bi pravni postupak slijedio u slučaju zajedničkog djeteta, ali ne i romantične veze. Iako se aplikacija ne bavi ovom vrstom zakonskih odredbi, Megías naglašava da je savjet da se pribjegne pravnim savjetima: „Zajedničko roditeljstvo je dijeljenje odgoja djeteta u svim njegovim aspektima: ekonomskom, vremenskom, posvećenosti, naklonosti i sve mora biti zvanično regulirano sporazumom”. Isto se, insistira ona, radi i sa svakim zajedničkim starateljstvom nakon rastave.