„Stanje je kritično. Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premjestati lakše bolesnike. Sve je popunjeno bolesnicima. Čitava zgrada stare hirurgije je za Covid-19“, potvrdila je za BHRT prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema njenim riječima Podhrastovi su popunjeni.

“Skoro godinu dana radimo sve što možemo, gotovo sami. Osoblje iscrpljeno. Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i radićemo i dalje sve što možemo da spasimo što više života ali je zaista kritično teško stanje. Sve više oboljelih uposlenika. Kiseonik se troši u ogromnim količinama. Upravo sam obaviještena da će biti problema u snadbijevanju. U strahu sam šta će biti sutra i hoćemo li imati dovoljno. Krizni štab Kantona Sarajevo morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Apelujem na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih kao i da obezbijede dostatno snadbijevanje KCUS-a potrebnim količinama kiseonika”, istaknula je prof. dr. Izetbegović.

U KCUS-u još uvijek ima lijekova i zaštitne opreme, ali se troše ogromne količine.

“Životi svih hospitaliziranih zavise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme, ali se troši u ogromnim količinama. Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i na svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici”, apelovala je direktorica Izetbegović.