Pakistan je među vodećim svjetskim uvoznicima čaja, a ovo je piće izuzetno popularno i među bogatim i među siromašnim. Vjeruje se da tipični Pakistanac u prosjeku pije najmanje tri šoljice dnevno. 

Vlada mora trošiti oko 500 miliona funti godišnje (približno 1.130.000 KM) iz deviznih rezervi centralne banke za uvoz čaja. Premijer Shahbaz Sharif, koji je preuzeo dužnost u aprilu, nakon što je Imran Khan svrgnut u glasanju o nepovjerenju, obećao je da će poboljšati posrnulu ekonomiju i ispuniti uslove koje je postavio Međunarodni monetarni fond u nastojanju da oživi paket pomoći od pet milijardi funti. 

Ipak, molba ministra Ahsana Iqbala Pakistancima da piju manje čaja iznenadila je mnoge. 

“Apelujem na ljude da smanje pijenje čaja za jednu ili dvije šoljice dnevno, jer mi također posuđujemo novac za čaj koji se uvozi”, rekao je Iqbal na konferenciji za novinare u utorak. 

Na društvenim mrežama bilo je poziva da Iqbal podnese ostavku. Dil Sher, koji posjeduje štand s čajem pored puta na periferiji Islamabada, rekao je: “Jučer nas je Ahsan Iqbal zamolio da konzumiramo manje čaja, a sutra će možda reći da jedemo manje. Je li to rješenje?” 

Vlada je podigla cijenu goriva, prirodnog plina i struje do 45%, što je dovelo do porasta cijena hrane. Prošle sedmice je Sharifov kabinet predstavio svoj prvi budžet parlamentu na odobrenje, uvodeći više poreza za bogate i obećavajući da će ukinuti subvencije na energiju i gorivo kako to zahtijeva MMF. 

Višesatni prekidi u opskrbi strujom širom Pakistana također su učinili Sharifovu koalicionu vladu nepopularnom. Khanova pakistanska stranka Tehreek-e-Insaf, koja je sada u opoziciji, tvrdi da je Sharifova administracija oštetila ekonomiju jedva dva mjeseca od preuzimanja dužnosti. Sharif odgovara da plaća cijenu za loše upravljanje vladom svog prethodnika. 

Tokom tri i po godine na vlasti Khanova vlada se također suočavala s kritikama, uključujući i one kada je poslanik njegove stranke Riaz Fatyana apelira na ljude da koriste manje šećera i jedu samo jedan somun uz obrok umjesto više, usljed nedostatka šećera i pšenice. U Pakistanu većina ljudi konzumira somun zvani roti. 

Pakistanska valuta, rupija, pala je na rekordno nizak nivo u trgovanju u odnosu na američki dolar u srijedu. 

(Izvor: The Guardian)