Nakon što je u januaru ove godine poslije inauguracije i zvanično postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden je u posljednja dva mjeseca održao nekoliko značajnih sastanaka sa evropskim liderima. 

Bili su to susreti koji su upriličeni u okviru Bidenove evropske turneje, a u sklopu dva značajna samita. Prvi samit na kojem su se sastali predstavnici G7 grupe održan je u Velikoj Britaniji, a drugi na kojem su učestvovale članice NATO-a održan je tradicionalno u Briselu. 

Na navedenim samitima Biden je imao priliku razgovarati sa nekoliko evropskih lidera, među kojima se svakako izdvaja susret sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je privukao značajnu pažnju svjetske javnosti. 

Prva posjeta nekog evropskog lidera novoizabranom američkom predsjedniku održana je jučer u Bijeloj kući, kad je u posjetu Joe Bidenu stigla odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Merkel i Biden imali su priliku razgovarati o mnogobrojnim aktuelnim temama, a svakako neizostavne su bile one koje se odnose na stavove vezane za Rusiju i Kinu. 

Dugogodišnje dvije prijateljske zemlje, Sjedinjene Američke Države i Njemačka opredjeljene su za međusobnu saradnju i zajednički strateški put, oko čega su se lideri zemalja složili tokom sastanka. Uprkos zajedničkom pogledu na mnogobrojna aktuelna pitanja, uočene su određene razlike u stavovima, koje je Biden istakao tokom razgovora. 

Naravno, iako se SAD i Njemačka slažu u pogledu odnosa prema ruskom i kineskom utjecaju, Biden je iskoristio priliku spomenuti da SAD ne gleda blagonaklono na izgradnju plinovoda ispod Baltičkog mora koji povezuje Rusiju i Njemačku. Također, Biden je između ostalog njemačkoj skrenuo pažnju i na njenu ekonomsku saradnju sa Kinom, za koju nema izrazito pozitivno mišljenje.

Ipak, zajednički stav lidera je da zajednički stoje odlučni protiv "ruske agresije" na istoku Evrope kao i o podrivanju demokratskih načela i ljudskih prava koja se događaju i Kini. 

Nakon radnog sastanka Biden i Merkel nastavili su razgovor na večeri kojoj su između ostalog prisustvovali Hillary Clinton i nekadašnji sekretar SAD, Colin Powell.