Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak će u 11 sati u Banskim dvorima primiti generale zapovjednike i visoke časnike koji su učestvovali u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak", a čije procesuiranje traži Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. 

Kao što se moglo i očekivati, sastanak će se održati u povodu molbe Tužilaštva BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, javila je Hina.

Uz premijera, na sastanku će biti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar odbrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Na sastanku će, kako se navodi, zapovjednicima objasniti situaciju, a nakon toga će se donositi odluke kojim koracima zatvarati ovo pitanje. 

Plenković je u utorak ratnim zapovjednicima poručio kako optužnice ne postoje te da će ih Vlada zaštititi, kao i nacionalne interese.

"Vodit ćemo se bitnim načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo", rekao je Plenković.

Prethodno je naglasio kako nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija "Bljesak" i "Oluja".

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da su molbu zaprimili diplomatskim putem 6. augusta i da je riječ o postupku u kojem Tužilaštvo BiH sumnja da je 14 državljana Hrvatske počinilo krivična djela koja BiH dovodi u vezu s VRO "Bljesak".

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužilaca iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.