žIako do zaključenja ovog broja Stava nema još zvaničnih podataka Republičke izborne komisije, možemo konstatirati da je na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji pobijedila Sandžačka demokratska partija – Husein Memić s preko 15.700 osvojenih glasova i njima će najvjerovatnije pripasti 12 mandata. Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića, koja je osvojila 14.913 glasova, imat će isto 12 mandata. Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, koja je od osnutka ove institucije vladala BNV-om, u novom sazivu će imati 10 vijećnika, a jednog predstavnika dobila je i lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” Admira Muratovića, liste koja je nastala odvajanjem od Zukorlićevog SPP-a. “Bošnjačka lista”, koju predvodi bivši predsjednik BNV Esad Džudžo, nije uspjela da osvoji niti jedan vijećnički mandat.

Ovog puta kampanja je bila posve mirna, bez tenzija i teških riječi. To može biti i razlogom smanjene izlaznosti jer se godinama biračko tijelo u Sandžaku motiviralo uspaljenom predizbornom atmosferom. Od 113.476 upisanih Bošnjaka u Poseban birački spisak za BNV, izašlo je tek nešto preko 40 posto, odnosno oko 46.000 Bošnjaka. Ipak, to može ukazivati i na drastičan pad povjerenja u ovu instituciju kulturne autonomije Bošnjaka koja se, po srbijanskom Ustavu i zakonu, bavi kulturom, obrazovanjem, jezikom i informisanjem. Također, ova se institucija finansira iz budžeta Srbije, ali i pojedinih lokalnih samouprava u Sandžaku. Budžet na godišnjem nivou iznosi oko 1.100.000 KM ili oko 4.400.000 KM u mandatnom periodu od četiri godine.

Rasim Ljajić je okupljenim pristalicama, ispred sjedišta svoje stranke, u noći izbora kazao da je lista te stranke pobijedila u svim sandžačkim gradovima, osim u Sjenici i Tutinu. Ova stranka je pobijedila i na biralištima mimo Sandžaka, gdje je bilo upisanih Bošnjaka u poseban birački spisak kao što su Mali Zvornik, Krupanj, Beograd, Zrenjanin... Istina, tih birališta i birača nije bilo mnogo.

U obraćanju medijima osnivač Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić je istakao da je prvi korak formiranje BNV-a, pa onda depolitizacija, s obzirom na to da Vijeće ima striktne nadležnosti u oblasti informisanja, obrazovanja, službene upotrebe jezika, kulture.

“Vijeće treba da se vrati onim poslovima za koje je nadležno. Trebaju da se okupe intelektualci i da rade na afirmaciji i očuvanju kulture i tradicije. Nažalost, u prethodnom periodu BNV se više bavilo politikom. Ko hoće da se bavi politikom ima političke stranke, one artikulišu političke interese različitih grupa, ali Vijeće mora da radi stvari koje su potrebne i važne”, istakao je Ljajić.

U noći kada su rezultati bili već poznati sa zgrade Fakulteta za islamske studije svojim pristalicama se obratio i Usame Zukorlić. On je u govoru konstatovao da ta stranka neće moći samostalno da formira većinu u BNV.

“Preostalim strankama ćemo ponuditi da formiramo novu većinu, da stavimo tačku na 32 godine mraka i diskriminacije. Vrijeme je, vjerujem i da drugi vijećnici neće imati srca da zbog jeftinih političkih poena produže vlast Vijeću koje ništa nije radilo kako treba decenijama”, rekao je Zukorlić.

Ipak, Zukorlić je u nastavku govora oštro optužio SDP Rasima Ljajića kako “jedna stranka, preko 50 direktora, robi 6.000 radnika”. No, Zukorlić je prenebregao zloupotrebu resursa Islamske zajednice, koju tradicionalno, od osnutka, koristi njegova stranka, a njegovo obraćanje okupljenim pristalicama sa zgrade Fakulteta za islamske studije možda i najslikovitije govori o tome.

O tome je govorio, dan nakon izbora, i Admir Muratović, koji je nekada bio visoki funkcioner Zukorlićevog SPP-a i Islamske zajednice u Srbiji, a sada je osnovao Listu za Sandžak i dobre Bošnjane i uspio s jednim mandatom ući u novi saziv BNV. Muratović je optužio pojedine imame bliske Zukorliću da su učestvovali u izbornim malverzacijama i kupovini glasova.

U izbornom štabu “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” (SDA Sandžaka) nije vladala nimalo euforična atmosfera. Prvi na listi Fuad Baćićanin ocijenio je da su na izborima Bošnjaci predali odgovornost za vođenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) strankama koje su bliske režimu u Beogradu.

“Mi ćemo i dalje u skladu sa ostvarenim rezultatima da radimo u Vijeću u interesu Bošnjaka Sandžaka, jer je očigledno da nijedna lista neće biti u stanju da samostalno rukovodi BNV”, kazao je Baćićanin.

Nosilac liste Sulejman Ugljanin nije se oglašavao povodom lošeg rezultata koji su ostvarili. Očigledno, pred ovom strankom je ozbiljna analiza politike i grešaka u prošlom periodu koje rezultiraju padom glasova iz jednog izbornog ciklusa u drugi. U odnosu na izbore iz 2018, ova stranka je izgubila više od 9.000 glasova.

Izborni pobjednik Husein Memić pozvao je sve liste koje su osvojile mandate u BNV da zajednički formiraju BNV i učestvuju u organima i radu budućeg saziva. Ipak, poznavaoci prilika u Sandžaku tvrde da se to neće desiti i da je bliža opcija formiranja većine u koaliciji SDP-SDA, koja je i u prethodnom mandatu činila većinu u BNV. Ipak, sada su se stvari znatno promijenile jer je izborni pobjednik, a samim tim i lider budućih procesa SDP Rasima Ljajića. Oni će, po svemu sudeći, postavljati pravila igre. A jedno od ključnih bit će vraćanje rada BNV u okvir svojih nadležnosti koje su propisane zakonima i Ustavom Srbije.