“Prošle godine, kada sam ja dijete izgubila, ja sam za vas uradila veliki posao, i radila sam i plakala nad tastaturom jer su mi pare trebale, a vi mi to nikada niste platili. Ma ne da mi niste platili, nego mi niste rekli ni hvala”, navela je vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Amra Zulfikarpašić objašnjavajući šta je tačno rekla Abdulahu Skaki.

O kakvom novcu zapravo je ovdje riječ? Prošle godine trebala se održati manifestacija obilježavanja 75. godišnje oslobođenja Sarajava 6. aprila “Sarajevo ljubavi moja”. Novac o kojem Amra govori odnosi se na prijedlog grafičkog rješenja za ovu manifestaciju, ali kako njen prijedlog nikada nije razmatran, a ni usvojen od Organizacionog odbora manifestacije kojega je formiralo Gradsko vijeće, tako ne može biti ni plaćen. Kako saznajemo, Gradska uprava nije ni organizator manifestacije, pa joj Gradska uprava ništa nije ni dužna kao ni gradonačelnik. Dakle, Amra Zulfikarpašić laže.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije bio je predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić, a članovi dogradonačelnik Ivica Šarić, reditelj Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović, direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić, Subha Kraišnik u ime Gradske uprave i Faruk Drina, muzički producent. Manifestacija je planirana da se finansira sredstvima koje bi trebale doznačiti četiri gradske općine (Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad), plus generalni spozor BH Telecom. Kompletan finansijski dio projekta trebao je da se realizuje preko firme koja se odabere na tenderu. Svi članovi Organizacionog odbora prihvatili su da njihov rad bude na dobrovoljnoj osnovi tj. bez novčane naknade. Faruk Drina je bio zadužen za tehničku organizaciju i reklamnu kampanju, u što spada između ostaloga vizuelna prezentacija manifestacije.

Iako je grafičko rješenje već bilo urađeno, na insistiranje Dine Mustafića, a zbog njegovih privatnih relacija sa Amrom Zulfikarpašić, od Amre je zatraženo da i ona uradi svoj prijedlog grafičkog rješenja, s obzirom na to da je manifestacija bila iz Zetre prebačena u Narodno pozorište zbog pandemije. Ona jeste uradila prijedlog, ali sa njom nije napravljen nikakav dogovor oko visine honorara, nego se to trebalo dogovoriti naknadno, pod uslovom da Organizacioni odbor prihvati njen prijedlog. Desila se pandemija i obustavljena je organizacija manifestacije, tako da Amrin prijedlog grafičkog rješenja uopće nije ni razmatran.

Suština je zapravo da Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom nije bila organizator manifestacije, mada je od gradonačelnika bilo neko usmeno obećanje da će i Grad prebaciti nešto sredstava u budžet manifestacije, ali ne kao organizator, nego kao sponzor.

Rad Amre Zulfikarpašić: