Politika | 13.05.2021.

Odabrali stranu sile i nepravde

Amnestiranje Izraela: Zapanjujuće licemjerstvo zapadnih medija

Najnovija izraelska agresija na Palestince ponovo je razotkrila krajnju neobjektivnost zapadnih medija te još jednom pokazala da je njihova upotreba navodno politički korektnih termina koju koriste da bi opisali ono što se dešava u okupiranoj Palestini ništa drugo već tek verzija orvelijanskog novogovora. Ovdje je u pitanju zamjena teza, miješanje uzroka i posljedice te potpuno iskrivljavanje hronologije, a sve kako bi se amnestirala agresorska i okupatorska politika Izraela. Višedecenijsko izvještavanje u ovom smislu možda ponajbolje govori o stvarnim novinarskim standardima i kriterijima onih koji bi da čitavom svijetu drže lekcije o neutralnosti i  objektivnosti. 

MUSTAFA DRNIŠLIĆ

Jezik većine “uglednih” zapadnih medija nevjerovatno podsjeća na službeni jezik fiktivne države Oceanije iz poznate Orvelove knjige 1984. Čitajući način na koji zapadni mediji izvještavaju o događajima s terena nemoguće je ne pomisliti na “crno-bijelo”, jedan od ključnih termina distopijskog totalitarizma, koji je Orvel zamislio. Po Orvelu, ova riječ imala je dva proturječna značenja. Prvo, da se u odnosu na protivnika bez zazora tvrdi da je crno u stvari bijelo, uprkos činjenicama. No ona je označavala i sposobnost da se povjeruje da je crno zaista ono što je bijelo, štaviše da je oduvijek tako i bilo, a što opet zahtjeva i konstantno mijenjanje prošlosti, već u skladu s višim interesima.

I upravo ovakvu zloupotrebu jezika možemo vidjeti u medijima poput The New York Timesa ili The New York Posta. Nevjerovatno, ali jedna od vijesti The New York Posta glasi kako su Hamasovi zračni udari ubili dvadeset osoba u Izraelu, uključujući i devetoro djece, iako je istina sasvim drugačija. Za početak, Hamas NEMA zračne snage, a činjenica je da su u stvari izraelski zračni udari ubili dvadeset Palestinaca, od toga devetoro djece, u opkoljenoj Gazi!

Krajnje maliciozni su i naslovi The New York Timesa, koji kažu: “U iznenadnom krešendu nasilja koje je dovelo Izrael na rub, militanti iz Gaze ispalili rakete a izraelska policija sukobila se s palestinskim protestantima u Jerusalimu.” Ovdje je u pitanju zamjena teza, miješanje uzroka i posljedice te potpuno iskrivljavanje hronologije, a sve kako bi se amnestirala agresorska i okupatorska politika Izraela. Prvo je ničim izazvana izraelska policija danima upadala u džamiju Al-Aksa te tu napadala vjernike, da bi nakon noći prepune najgoreg nasilja u Jerusalimu Hamas uzvratio raketama iz pojasa Gaze, nakon čega je Izrael odgovorio zračnim napadima po tamošnjim civilnim ciljevima. Krajnje je sramotno i izvještavanje njemačkoga Deutsche Wellea (DW), koji je, vjerovali ili ne, objavio kako su “palestinski zdravstveni dužnosnici izjavili da je u pojasu Gaze, dvadeset ljudi, uključujući i devetoro djece, poginulo u borbi protiv Izraela!” Ovim su na DW od palestinskih civilnih žrtava, uključujući i djecu,  praktično napravili naoružane borce te legitimizirali njihovo ubijanje.

Ovakvo medijsko beščašće tolikih “uglednih” medija moglo bi se nabrajati do sutra, a kreću se u rasponu od demonizacije palestinskih pokreta otpora kao terorista, pa do eufemizama koji služe da se amortizira izraelska kolonizatorska politika otimanja palestinske zemlje te naseljavanja jevrejskih doseljenika. Nasilje nije izbilo odjednom a Palestinici nisu nikakvi militantni koji bezrazložno ispaljuju rakete. U pitanju je duboko nepravedna odluka Vrhovnog suda Izraela kojom se dozvolilo nasilna deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeik Džaraha u Istočnom Jerusalemu, kako bi se ondje naselilo jevrejske doseljenike. Na sceni je puzajuća okupacija i etničko čišćenje Jerusalema od Palestinaca, a neposredno prije izbijanja nemira jevrejske naseljenike posjetio je Itamar Ben-Gvir, ultradesničarski zastupnik Kneseta, koji je pozvao na “zaštitu” doseljenika od arapskih starosjedilaca.

Sve je ovo poznato zapadnim medijima, međutim umjesto objektivnog i istinitog izvještavanja, oni su unaprijed zauzeli stranu i pritom odabrali stranu sile i nepravde. Višedecenijsko izvještavanje u ovom smislu možda ponajbolje govori o stvarnim novinarskim standardima i kriterijima onih koji bi da čitavom svijetu drže lekcije o neutralnosti i  objektivnosti.

Sjetimo se ove medijske sramote kada sljedeći put budemo čitali njihove objektivne izvještaje vezane za Bosnu i Hercegovinu, Tursku, Bliski istok ili uopće bilo koju tačku zemaljske kugle na kojoj imaju “specijalne interese” zbog kojih su spremni na ovakav orvelijanski “novogovor i dvomisli”.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Dželjo Hodžić: Od Makedonije žele stvoriti Bjelorusiju, a Bošnjaci bez Bosne su ništa

Izetbegović: Tražimo da EUFOR spriječi Dodikova provokativna okupljanja u Srebrenici

Koga će manjine podržati u hrvatskom Saboru?

Od nameta nema selameta: "Trojkaši" sada ujedaju ruku koja ih je nametnula