Američki teoretičar zavjere Alex Jones mora roditeljima šestogodišnjeg dječaka ubijenog u masakru u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. platiti 45,2 miliona dolara krivične odštete - uz 4,1 milion već dosuđene odštete - jer je lažno tvrdio da je pucnjava prevara, odlučila je teksaška porota u petak. 

Neil Heslin i Scarlett Lewis, razdvojeni roditelji ubijenog šestogodišnjeg Jesseja Lewisa, posvjedočili su da su ih Jonesovi sljedbenici godinama maltretirali i slali im prijetnje smrću u lažnom uvjerenju da roditelji lažu o smrti svoga sina 14. decembra 2012. godine, u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestero članova osoblja u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticutu.

Dvanaest porotnika odlučilo je o krivičnoj odšteti dan nakon utvrđivanja kompenzacijske odštete nakon dvosedmičnog suđenja u tužbi za klevetu kojom je predsjedavala sutkinja Maya Guerra Gamble na državnom sudu u glavnom gradu Teksasa Austinu, gdje Jones vodi radijsku emisiju i internetsku stranicu Infowars.

Jones, istaknuta figura u američkim desničarskim krugovima i pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nazvao je masakr u Sandy Hooku prevarom američke vlade koja je inscenirana pomoću aktera krize da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili 145,9 miliona dolara krivične odštete i 150 miliona odštete. Odšteta se dodjeljuje kao naknada za patnju i gubitak tužitelja, a krivična odšteta kako bi se okrivljenika kaznilo zbog počinjenih djela.

"Tražimo da pošaljete vrlo, vrlo jednostavnu poruku - zaustavite Alexa Jonesa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži", rekao je u petak advokat roditelja Wesley Todd Ball porotnicima prije nego što su počeli razmatrati krivičnu odštetu.

Jones se tokom svjedočenja na suđenju nastojao distancirati od teorija zavjere, izvinio se roditeljima i priznao da je Sandy Hook "sto posto stvaran".

Napadač u školi Sandy Hook, Adam Lanza, pucao je iz puške Remington Bushmaster za vrijeme masakra, koji je završio kada se ubio uz zvuk policijskih sirena koje su se približavale.