Iznenađujuća najava da su se Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija dogovorile o odbrambenom paktu koji će ići na neki način u smjeru suprotstavljanja Kini u indo-pacifičkoj regiji izazvala je niz emocija. U Evropi je to izazvalo bijes francuske vlade, a zvaničnike Evropske unije pomalo zbunilo šta bi blok trebao učiniti s Kinom.

Dogovorom, koji je otkriven u srijedu, SAD i Velika Britanija će poslati strateške i tehničke timove u Australiju kako bi pomogli zemlji u nabavci podmornica na nuklearni pogon. To je također značilo da je australijska vlada otkazala višemilijardni ugovor za ne-nuklearne podmornice s francuskim proizvođačem.

Prema CNN-u, Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian opisao je ovo kao "pravi ubod u leđa" iz Australije. Također, optužbe je iznio i na račun predsjednika SAD, Joe Bidena, rekavši da je iznenadna objava ovog dogovora bez konsultacija s drugim saveznicima "brutalna i jednostrana odluka" koja "mnogo podsjeća na ono što je gospodin Trump radio".

Također, zemlje Evropske unije ne gledaju blagonaklono na iznenađujući sporazum navedenih zemalja, koji isključuje EU. Sigurno jeste da će u narednim danima dogovor o odbranbenom paktu biti predment rasprava velikih sila, koje polahko iskazuju neslaganje sa određenim Bidenovim potezima.

Hoće li ovakvi potezi, neke od EU zemalja gurnuti možda i u zagrljaj Kine, bit će jasnije kada ovaj sporazum krene sa provođenjem.