Snimke je prošlog mjeseca napravila američka satelitska kompanija Maxar Technologies. Ove strukture u prirodnoj veličini, uključujući barem jednu u obliku nosača aviona i drugu koja je u skladu s obrisima razarača, uočene su u pustinji Taklamakan, regiji Xinjiang u zapadnoj Kini. Jedan od njih bio je postavljen na šine, dok su se neki činili dvodimenzionalnim, drugi su se pak činili sofisticiranijima, navodi Američki mornarički institut (USNI).

"Analiza povijesti satelitskih snimaka pokazuje da je struktura u obliku nosača aviona prva izgrađena između marta i aprila 2019. godine", navodi institut u izvještaju. “Prošla je brojne rekonstrukcije i djelimično je demontirana u decembru 2019. Mjesto je vraćeno u život krajem septembra ove godine, a struktura je u osnovi završena početkom oktobra”, stoji u ovom izvještaju koji citira obavještajne podatke komapniej AllSource Analysis prema kojoj je to područje u prošlosti korišteno za testiranje balističkih projektila.

Upitan o tim fotografijama, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u ponedjeljak je odgovorio da "nije svjestan situacije".

Prema izvješću Pentagona o kineskoj vojsci objavljenom prošle sedmice, Peking trenutno radi na velikom projektu moderniziranja svoga oružja, i to oružjem sposobnim neutralizirati američke ratne brodove u slučaju regionalnog sukoba. Pentagon navodi raketu DF-21D s dometom od preko 1.500 km, "sposobnu izvesti precizne dalekometne napade na plovila, uključujući nosače aviona u zapadnom Pacifiku, iz kontinentalne Kine". Kineska vojska rasporedila je ove projektile tokom vježbi, što je "nedvosmislena poruka poslana svjetskim i regionalnim liderima", rekao je američki admiral Philip Davidson.

Korištenje ovih projektila tokom vojnih vježbi pokazalo je spremnost kineske vojske da se suprotstavi bilo kakvoj intervenciji treće sile u slučaju regionalne krize. Američka mornarica redovno provodi operacije u Južnom kineskom moru i oko Tajvana, što iritira Peking koji tvrdi da ima suverenitet nad otokom.