The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) istraživački je institut koji se bavi statistikom u oblasti zdravstva pri univerzitetu Washington u Seattleu. Prošle godine napravili su vlastiti model predviđanja smrtnosti od posljedica infekcije virusom korona. Model daje projekcije u ovisnosti od mjera koje se provode, te nudi dvije krajnje opcije (najbolju i najgoru) i jednu koja se smatra najviše vjerovatnom.

Prema posljednjim rezultatima koje daje IHME-ov model, Bosna i Hercegovina mogla bi do 1. jula imat dvostruko više umrlih od COVID-a u donosu na trenutnih 6.071. U najboljem slučaju ukupan broj mrtvih do 1. jula ne bi prešao 7.640, a u najgorem bi dosegnuo 12.124. Prema IHME-u, a na osnovu posljednjih podataka koje su imali prije ovog predviđanja, najizvjesniji broj umrlih kreće se oko 9,793, približno 3,700 više nego od početka pandemije.

Predviđa se da će vrhunac ovog pandemijskog vala biti dosegnuti 11. aprila, kada će u Bosni i Hercegovini u jednom danu umirati više od 100 osoba, a u najgorem slučaju 190.

Iako je bilo više prijepora u vezi s modelom kojeg primjenjuje IHME, pa je on dva puta korigiran, trenutna projekcija za Bosnu i Hercegovinu podudara se s onim što se u našoj državi događa. Na osnovu onoga što je predviđeno 12. marta 2021. godine, danas je u Bosni i Hercegovini očekivano da umre između 56 i 117 osoba, pri čemu je 83 bio najvjerovatniji broj. Danas je registrirana smrt 77 osoba, što znači da je to ovaj model približno tačno predvidio. Kada se analiziraju prethodne dvije sedmice vidljivo je to da model uglavnom tačno predviđa svaki dan ali nešto ispod srednje vrijednosti. Ukupno gledano u ovom je periodu umrlo 695 osoba, a srednja predviđanja iznosila su 814.

Ako bi se ovakva odstupanja od srednje vrijednosti nastavila, što ničim nije garantirano, to bi značilo da broj umrlih do 1. jula ne bi prelazio 9.251, što bi bilo približno 3.200 više nego do današnjeg dana. Strožije mjere pomogle bi da odstupanja budu veća a smrtnost manja. U tom smislu pomoći će i vakcinacija, ali ona, sve i da nekim čudom prekonoćno postane masovna, ne može bitno utjecati na ono što će se događati sljedećih sedmica kada je predviđena smrt najmanje 2.000 osoba.

The Institute for Health Metrics and Evaluation finansiran je novcem Fondacije Billa i Meline Gates, novcem države Washington, te putem različitih privatnih, institucionalnih i državnih donacija.

IHME - Predviđanje smrtnosti za Bosnu i Hercegovinu