Avril Haines, direktorica američke nacionalne obavještajne službe, nedavno je iznijela tri moguća scenarija za Ukrajinu. U prvom slučaju, kontinuirani napredak Rusije u istočnoj Ukrajini slomio bi volju Ukrajinaca za borbom i omogućio ruskoj vojsci da preuzme još veći dio zemlje. Ovaj ishod je novi cilj Vladimira Putina nakon što je poražen u svom prvom pokušaju da svrgne ukrajinsku vladu.

U drugom scenariju – najvjerovatnijem, rekla je Haines (tokom javnog nastupa u Washingtonu prošle sedmice) – Rusija bi dominirala na istoku, ali ne bi mogla ići mnogo dalje. Dvije zemlje zapale bi u ćorsokak koji je Haines opisala kao “tešku borbu”.

U trećem scenariju, Ukrajina bi zaustavila napredovanje Rusije na istoku i uspjela bi pokrenuti kontranapade. Ukrajina je već povratila dio teritorije, posebno u južnom dijelu zemlje, a neki vojni stručnjaci uskoro očekuju širu ofanzivu.

Da li se situacija definitivno preokrenula ili će ukrajinske snage imati više uspjeha?

Najnovija faza rata prošla je dobro za Rusiju. Istočni dio Ukrajine, poznat kao regija Donbas, ima dvije pokrajine – Lugansk i Donjeck. Rusija sada kontrolira gotovo cijeli Lugansk i oko 60 posto Donjecka, prema Thomasu Bullocku, analitičaru Janesa, kompanije specijalizirane za obavještajna pitanja.

Jučer su ruske snage pojačale granatiranje u blizini Bakhmuta, grada u Donjecku koji je važno ukrajinsko središte snabdijevanja. Rusija je koristila sličnu taktiku u Lugansku kako bi očistila ukrajinske snage i civile prije nego što je preuzela gradove.

“Kremlj šalje poruku da se njihovi opći planovi nisu promijenili i da sve ide po planu”, rekao je Anton Trojanovski, šef moskovskog biroa The Timesa. U znak povjerenja u Kremlj, ruski mediji nedavno su izvještavali o planovima za održavanje referenduma na osvojenim teritorijama i njihovo formalno pripajanje, dodao je Anton.

Ali Ukrajina i dalje ima koristi od priliva sofisticiranog oružja sa Zapada. I postoji razlog da se zapitamo da li će ukrajinske trupe uskoro moći bolje da iskoriste to oružje nego do sada.

U početnoj fazi rata, SAD, EU i drugi ukrajinski saveznici slali su relativno jednostavno oružje, poput raketnih sistema ispaljenih s ramena poznatih kao Javelins. To oružje pomoglo je Ukrajini u odbrani teritorije od malih grupa ruskih snaga. Nedavno je Zapad poslao moćniju artiljeriju – poput HIMARS-a, raketnog sistema baziranog na kamionima – koji je trebao pomoći Ukrajini da izdrži masovno gomilanje ruskih trupa na istoku.

Obuka nekoga da koristi Javelin može potrajati samo nekoliko sati, ističe Julian Barnes. Obuka trupa za korištenje HIMARS-a može potrajati danima ili sedmicama – kao i njihov transport na bojno polje. U narednim sedmicama Julian je rekao da će pratiti hoće li Ukrajina moći iskoristiti sve veće zalihe HIMARS-a da nanese još štete ruskim trupama.

Da li Rusiji ponestaje trupa?

Dva nedavna dešavanja dala su razlog za čuđenje. Prvo, Rusija se morala obratiti vanjskim trupama – poput onih iz Wagner grupe, privatne kompanije – kako bi popunila svoje jedinice, kako je objasnio Thomas Gibbons-Neff u svojoj nedavnoj analizi rata. Drugo, Putin je naredio da se neke od trupa koje su učestvovale u nedavnim pobjedama u regionu Donbasa odmore, sugerirajući da su te jedinice iscrpljene.

“Američki zvaničnici i vanjski analitičari se slažu, ako Rusija želi da se pomakne dalje od Donbasa, morat će preduzeti korak koji nisu htjeli učiniti: masovnu mobilizaciju”, rekao je Julian Barnes. “Rusija će morati pozvati nove regrute na služenje vojnog roka, mobilizirati rezervu i preduzeti politički bolne korake da obnovi svoje snage. Putin do sada nije bio voljan da to učini.”

Rusija ima mnogo više resursa od Ukrajine, uključujući vojnike i oružje. Ali ruski resursi imaju ograničenja, posebno ako Putin nije voljan da potroši politički kapital na masovnu mobilizaciju.

Ova ograničenja povećavaju izglede da Ukrajina može reducirati ruske dobitke na istoku i polako iscrpljivati ​​ruske trupe kontranapadima i unutrašnjim otporom – kao i zapadnim ekonomskim sankcijama. Ta situacija bi, zauzvrat, mogla navesti Putina da prihvati eventualni prekid vatre koji većinu Ukrajine ostavlja netaknutim.

"To neće biti savršena pobjeda", rekao je Julian, "ali bi mogla biti realna."

Ali da li Ukrajini još brže ponestaje trupa?

Čini se da obje strane trpe istu stopu žrtava – stotine dnevno. Kao rezultat toga, Ukrajina je morala sve više da se oslanja na trupe s malo obuke.

Preživjeli vojnici također su u opasnosti od psihičkog oštećenja. Metod borbe na istoku – neprestana razmjena artiljerije – nalikuje rovovskom ratu iz Prvog svjetskog rata, koji je doveo do izraza “šok od granate”, primjećuje moj kolega Thomas Bullock.

“Tokom artiljerijskog granatiranja, sve što možete učiniti jeste ležati u zaklonu i čekati da se granatiranje završi”, rekao je jedan ukrajinski komandant za The Times. “Neki ljudi zbog takvog granatiranja dobiju psihički oštećenje. Utvrđeno je da psihički nisu spremni za sve sa čim se susreću.”

Koliko god da je budućnost Ukrajine neizvjesna, sadašnjost je očigledno strašna, kao što je Haines priznala kada je prošle sedmice iznosila tri scenarija. “Ukratko”, rekla je, “slika ostaje prilično sumorna.”

(Izvor: The New York Times)