“Hvala #Halyard Fondaciji na vašim naporima da odate počast građanima Boljanića koji su spasili američke pilote i civile u jednoj od najvećih spasilačkih misija u historiji”, objavila je danas Američka ambasada u Sarajevu. Ova objava došla je kao iznenađenje, budući da bi u Američkoj ambasadi morali vrlo dobro znati da u operaciji spašavanja nisu učestvovali nekakvi “građani Boljanića”, već ozrenski četnici.

Dogodilo se to u sklopu velike operacije poznate kao “Halyard”, odnosno kao “Operacija Vazdušni most”, u kojoj su s različitih lokacija u Srbiji i Bosni i Hercegovini od 2. augusta do 27. decembra 1944. godine izmještena 432 američka i saveznička vojnika te 80 članova vojnog osoblja.

Namjerno ili slučajno, Američka ambasada u Sarajevu putem ove svoje Twitter objave zapravo je zahvalila pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini, odnosno četnicima Draže Mihailovića.

Britanski historičar Marko Attila Hoare na Twitteru je još prije dvije godine nazvao sramnim to što je Američka ambasada u Beogradu “odala počast saveznicima iz Drugog svjetsko rata, Srbima i Amerikancima” koji su 1944. godine bili dio “Operacije Halyard”, podsjećajući pritom na masakre koje su nad Bošnjacima, Hrvatima i Srbima antifašistima proveli Mihailovićevi četnici kao i na činjenicu da su bili nacistički kolaboracionisti.