Srebreničani, ali i stanovnici drugih krajeva Bosne i Hercegovine i regije te domaće i strane delegacije, u Potočarima su odali počast i obavili ukop za 50 žrtava Genocida u Srebrenici.

Svih 50 žrtava koje su ukopane u Potočarima imaju nekompletne skeletne ostatke. Njih devet pronađeno je u masovnoj grobnici u Kalinoviku prošle godine, dok su skeletni ostaci preostale 41 žrtve pronađeni u drugim masovnim grobnicama.

Od jutros se u Memorijalnom centru Potočari održava i komemorativni i vjerski program, kojima se ispraća 50 ubijenih Srebreničana iz jula 1995. godine, ali i podsjeća na 6.671 žrtvu Genocida koje su već ukopane te na one za kojima se još uvijek traga.

Zbog toga što je 11. juli Dan žalosti u većem bh. entitetu, on se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i drugih federalnih institucija. Također, zastave su na pola koplja i na mnogim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Jedna od ambasada koja je odlučila spustiti zastavu na pola koplja jeste i Ambasada Republike Srbije koja je smještena u Sarajevu, diplomatsko predstavništvo države koja još uvijek nije institucionalno priznala presude međunarodnih sudova koje govore da se u Srebrenici desio najteži zločin protiv čovječnosti.