Povodom početka popisa stanovništva u Sjevernoj Makedoniji, Asocijacija mladih SDA javno je uputila podršku Bošnjacima u ovoj zemlji uz poziv da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnjaci, koji govore bosanski jezik i čija vjera je islam. 

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

U domovinskim zemljama Bošnjaka, 2021. i 2022. godina rezervisane su za održavanje popisa stanovištva koji se u većini evropskih država organizira svakih deset godina. U Sjevernoj Makedoniji popis stanovištva počinje danas, uprkos relativno lošoj epidemijskoj situaciji izazvanoj širenjem virusa korona.

Prema nezvaničnim procjenama u Sjevernoj Makedoniji živi oko 30. 000 Bošnjaka, iako je na prošlom popisu stanovištva ta brojka bila znatno manja, a zbog različitih problema s kojima su se Bošnjaci u ovoj zemlji suočavali.

Shvatajući važnost popisa stanovištva u kontekstu ostvarivanja manjinskih prava, bošnjačke organizacije u ovoj zemlji početkom godine organizirale su različite kampanje u smjeru promocije značaja da se svaki Bošnjak i Bošnjakinja u Sjevernoj Makedoniji izjasne kao Bošnjaci.

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije koristi priliku da izrazi podršku Bošnjacima u Sjevernoj Makedoniji i ujedno ih pozove da se na popisu koji počinje danas izraze kao Bošnjaci, da je njihov jezik bosanski, a vjera islam – uz univerzalnu poruku koja je pratila popisnu kampanju Bošnjaka – Bitno je biti Bošnjak.

Važnost čuvanja identiteta istakao je i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović poručivši u jednom od svojih govora svim Bošnjacima u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori „Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropostvom i poniženjem.”