Mlada Alžirka prebačena je na zbog teških opekotina koje je dobila nakon što ju je polio benzinom i zapalio susjed kada je odbila njegovu bračnu ponudu u gradu Makoudi. Ta 28-godišnja žena ima vrlo ozbiljne ozljede, opekotine trećeg i četvrtog stepena po cijelom tijelu.

Ryma je profesorica francuskog jezika i vodila je miran život sa svojom porodicom sve do 26. septembra kada joj je komšija predložio brak. Kada ga je odbila, zapalio je mladu ženu iz osvete. Isti dan primljena je na odjel intenzivne njege Univerzitetske bolnice Tizi-Uzu, no zbog nedostatka odgovarajućih sredstava prebačena je medicinskim transportom u Madrid, budući da nije dobila vizu za Francusku za prebacivanje u parišku bolnicu.

Rymina obitelj i prijatelji pokrenuli su akciju donacija kako bi pokrili troškove priče koja je brzo postala viralna i privukla pažnju Alžiraca. “Apeliramo na sve dobre duše da doniraju”, kazala je njena majka. Stranica za prikupljanje sredstava već je prikupila više od 52.500 eura, a cilj je doći do 100.000.

Najmanje 32 žene ubijene su u seksističkim napadima u Alžiru između januara i augusta ove godine, prema podacima sa stranice Feminicides Algeria.