Alžir je objavio otkriće novog nalazišta plina, od "između 100.000 i 340.000 miliona kondenziranih kubnih metara", najvećeg pronađenog u 20 godina. Alžirska državna kompanija Sonatrach objavila je da je u toku "program razvojnih radova kako bi se potvrdile procijenjene količine i brzo pratila proizvodnja od oko 10 miliona kubika od novembra 2022. godne".

Ako se nalaz potvrdi, to bi bila izvanredna vijest za Alžir. Ekonomija ove zemlje uglavnom ovisi o energentima koji čine 96% njenog ukupnog izvoza. Do ove godine bio je glavni dobavljač plina Španiji, međutim, promjena stava Madrida u vezi sa zapadnom Saharom zaoštrila je odnose između dviju zemalja pa je Španija odlučila veliki dio alžirskog plina koji je stizao cjevovodima zamijeniti ukapljenim plinom (LNG) iz Sjedinjenih Država.

Unatoč napetostima sa Španijom, Alžir je na nišanu drugih evropskih zemalja koje žele diverzificirati svoje izvore energije suočene s ovisnošću o ruskom plinu, otkako je krajem februara započela invazija Ukrajine.

Italija je, na primjer, u aprilu potpisala važan sporazum s vlastima Alžira za povećanje bilateralne saradnje u energetskom sektoru, kao i sporazum između talijanske kompanije Eni i Sonatracha o povećanju izvoza plina u Italiju, zemlja koja je do sada vrlo ovisila o uvozu iz Rusije.