Otkako je započela ruska agresija na Ukrajinu, pitanje gubitaka u vojsci Kremlja često se ponavlja. Isto tako, bodu oči enormne ruske žrtve, koje Moskva odbija potvrditi, među pripadnicima jedne od najmoćnijih vojski na svijetu. U žestokim borbama u Donjecku, kako u Bakhmutu tako i u Avdiivki, nerijetli su pokolji ruskih regruta koji ginu u prvim borbama.

Bilo je govora, kada se analiziralo razloge velikih gubitaka, o ruskoj tehnici i lošoj opremljenosti ruskih trupa, no sada su britanski obavještajci pronašli još jedan trag. Alkoholizam među ruskim vojnicima.

Ako je na prvu godišnjicu rata objavljen podatak o više od 150.000 mrtvih Rusa, sada su gubici u ruskim trupama već oko 200.000, prema izvještaju britanske obavještajne službe.  Istina je da Rusija nije ažurirala svoj broj žrtava od jeseni 2022., kada je Kremlj objavio djelimičnu mobilizaciju 300.000 rezervista. Tadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da je od februara ubijeno 5937 osoba. Smiješna brojka u usporedbi sa zapadnim izvještajima.

Prošlog vikenda, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je da je "ekstremno visok" broj smrtnih slučajeva ruskih vojnika tokom ruske invazije povezan s prekomjernom konzumacijom alkohola. Prema najnovijim obavještajnim podacima britanskog ministarstva, ruska vojska desetkovana je zbog lošeg rukovanja oružjem i prekomjerne konzumacije alkohola.

Nadalje, ruski kanal Vijesti na društvenoj mreži Telegram izvijestio je 28. marta da je došlo do "ekstremno velikog" broja incidenata, zločina i smrti povezanih s alkoholom među raspoređenim ruskim vojnicima. Drugi vjerovatni uzroci neborbenih žrtava uključuju loše rukovanje oružjem, prometne nesreće i ozljede uzrokovane vremenskim uslovima kao što je hipotermija. Međutim, iz Londona tvrde da iako ruski komandanti smatraju da je široko rasprostranjena zloupotreba alkohola posebno štetna za borbenu učinkovitost, pretjerana konzumacija alkohola, raširena u velikom dijelu ruskog društva, smatra se prešutno prihvaćenim dijelom vojnog života, čak i u borbenim djejstvima.