Bista Alije Isakovića na ovaj način pridružena je spomen-bistama književnika postavljenim na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća: Ivi Andriću, Maku Dizdaru, Skenderu Kulenoviću, Meši Selimoviću, Branku Ćopiću i drugima. Izgradnja i postavljanje spomen-biste Alije Isakovića u potpunosti su finansirani iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo iznosom od 15.000 KM. Bistu je izradio istaknuti umjetnik i akademski kipar Stijepo Gavrić.

Alija Isaković bio je bosanskohercegovački književnik, romansijer, pripovjedač, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i historičar jezika i književnosti. Utemeljitelj je moderne bosanske jezičke kulture, te jedan od najznačajnijih bošnjačkih intelektualaca. Snažno se zalagao za afirmaciju bosanskog jezika. Kao leksikograf, Isaković je bio nezaobilazan u oblikovanju bosanskog jezika.

Objavljeni su njegovi rječnici "Rječnik karakteristične leksike u bosanskome jeziku" iz 1993. i "Rječnik bosanskoga jezika" iz 1995. godine.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1976. godine. Umro je u Sarajevu 1997. godine.