Hrvati su, jučer, oslobodili selo Ravno u Popovom po­lju i izbili na Žegulju, između Stoca i Ljubinja. Že­gu­lja je i u vrijeme banovina bila granica. Ravno je ono selo koje su četnici nedavno spalili, najavljujući tako rat Bosni i Hercegovini. Među četnicima u Ljubinju i Tre­bi­nju panika. Pratim na karti ove operacije, premda mi je te­ren poznat “uživo”.

Reportaža Muslimanskog glasa o Fati Turkušić koja je bombama branila prilaz svojoj kući. Ne znam je li to prema Mojmilu, ili prema Žuči. Fata je moja vrsnica a, eto, borac je. Ona je u odbrani upotrijebila jedini argu­ment koji ti Divljaci zaslužuju.

I uvažavaju.

“Tog dana, njene komšije Šućuri, Radonje i Trapare, pod zaštitom vojske, počeli su razarati i paliti njenu ul­icu. Mada je prethodno među komšijama Muslimanima i Srbima postignut dogovor o nenapadanju i zaštiti. Fata u to nije vjerovala. Kad je napad započeo, izašla je u svoju bašču sa dvije bombe i čekala. A onda je na nji­ho­vu kuću pošla grupa bradatih i masnih, pijanih zlo­či­naca. Fata ih je hrabro čekala ispod kruške dok nisu prišli dovoljno blizu. Onda je bacila jednu pri­pre­mlje­nu bombu. Vidjela je kako je eksplozija bombe raz­bacala četnike i čula njihove jauke. Zatim je bacila i dru­gu bombu i bila je spremna otići i po treću ali ju je u tom trenutku pokosio četnički rafal. Ranjena je u obje ruke i desnu nogu. Tako ranjena pritajila se iza stabla kruške jedan sat dok živi napadači nisu otišli. Poslije toga, mada teško ranjena, sama se izvukla do su­sjedne kuće odakle je prebačena u bolnicu.”

Naši su snimili jedno od naređenja đenerala Mla­di­ća. Ovo đeneralsko naređenje zvuči tako prostački kad se slu­ša, a kada se napiše – izaziva gorak osmijeh u Saraj­li­ja pošto taj Divljak još nije zapamtio ni sve lokalitete koje treba uništiti:

Velušići tuci, i Pofaliće, tamo nema srpskog življa mnogo… I na Predsedništvo ti još jedan plotun pali!… Tuci ponovo Velušiće, i Predsedništvo, i Baščaršiju, s jedne i druge strane.

Đeneral Mladić će umrijeti, možda prirodnom smr­ću, ali će ove njegove prostačke riječi ostati zabilježene – na vijeke vjekova. Amen!

(Alija Isaković, Antologija zla, Ljiljan, Sarajevo, 1994)