Svako malo treba podsjećati ovdašnji svijet ko je Srđan Mandić i šta je Naša stranka - neformalna grupa građana koju je Elmedin Konaković doveo na vlast u Sarajevu. Pogotovo na to treba podsjetiti danas, kada je Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) izrekao sankcije dvojici zvaničnika u Bosni i Hercegovini.

Jedan od njih je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Zvaničnik koji je ugrozio stabilnost regiona potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

Alenu Šeraniću sankcije su izrečene zbog potpomaganja secesionističkih napora Republike Srpske, objavljeno je danas. Kratko rečeno, Šeranić je na crnoj listi.  

Šeranić je jedan od najbližih suradnika Milorada Dodika. Šeranić je debelo umiješan u aferu pokretne bolnice, aferu tešku nekoliko miliona maraka koju ovdašnje Tužilaštvo nije ni pomislilo procesuirati. Šeranić je osoba koja je stala iza svake Dodikove odluke o osnivanju paradržavnih institucija i puta ka secesiji entiteta u kojem je ministar.

Šeranić je osoba, podsjetimo i na to danas, koju je u zvijezde zakivala takozvana sarajevska liberalna ljevica, ustvari gomila egoističnih nesposobnjakovića koja je “vidjela malo svijeta” pa pomislila da bi mogla vladati Kantonom i Gradom. Kako im ide pokazuje bilo koji pretrpani hajfiš u Sarajevu.

Jedan od najistaknutijih eksponata te gomile bezveznjakovića, Srđan Mandić, načečnik je sarajevske Općine Centar. On je i jedan od najviših zvaničnika Naše stranke. Secesionista Šeranić s crne liste SAD-a za Mandića je dokaz “da kod nas još ima pametnog, obrazovnog i sposobnog svijeta.”

Mandić je ovo napisao na vlastitom Twitteru ismijavajući izgled Rusmira Mesihovića, tada ministra zdravstva Kanton Sarajevo, koji je teško bolestan vodio Kanton u najtežim danima pandemije.

Podsjetimo još jednom, ismijavati izgled neke osobe može samo posebna sorta ljudi. Jedna od takvih osoba zove se Srđan Mandić.

Podsjetimo  to je onaj Mandić koji se tokom svog mandata hvalio kako je radnicima Parka Vlada kupila puhalice za lišće ili kako je dao nalog da se kosi trava. Baš kao da su dotad Sarajlije živjele u pampama, a ne u uređenim naseljima.

Mandić je Alena Šeranića s crne američke liste hvalio na psaja preskakala uz poprilično ogavne komentare na račun Mesihovićevog lica, što dovoljno govori o Mandiću, ali i o političkom projektu čiji je važan dio.

Podsjetimo, Mandić je tokom rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže u jednoj od sarajevskih ulica fotografirao izvađene stare cijevi, fotografiju postavio na Facebook čudeći se iz kakvih su cijevi Sarajlije pile vodu. Nije prošlo dugo, a neko mu je, nimalo nježno, pojasnio da to nisu vodovodne nego kanalizacijske cijevi te da on možda jeste ministar, ali je sigurno da nema pojma o čemu priča.

Da, to je onaj, nažalost, Mandić, podsjetmo i na to, koji se na samom početku svog mandata proslavio zatvarajući rupe u kamenoj ogradi korita rijeke Miljacke u središtu Sarajeva. I time se, naravno, pohvalio na Facebooku.

Zid korita reguliran je već decenijama jer je Miljacka znala često plaviti, a bujice praviti ogromne probleme pa su u zidu ostavljene rupe koje služe kao odvodi, preventiva u slučaju poplava. No Mandiću se te rupe nisu sviđale pa je jednostavno naložio da se zazidaju?! Taj je potez prvo izazvao smijeh, a onda zabrinutost struke jer je svima postalo jasno kakav je, zapravo, šarlatan u pitanju.

Na to upozoravamo otkako postoji ta smiješna družina. Sada se to još jednom pokazalo tačnim.