Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je njegov stav da devojčicama iznad 16 godina starosti treba dozvoliti nošenje marame kao vjerskog elementa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurti je odgovarajući na pitanja novinara prilikom posjete Carini Kosova, kazao da Ministarstvo prosvjete, nauke, tehnologije i inovacija Kosova radi na rješavanju zabrinutosti građana koju su izrazili kroz kampanju za promjenu administrativnog uputstva koje zabranjuje nošenje marama u školama.

"Svoj stav sam iznio prije mnogo godina, a stav je da u javnom životu građana ne treba da postoji zabrana nošenja marama i drugih vjerskih elemenata. Međutim, rekao sam i da je 16 godina prag", rekao je Kurti.

Izjava kosovskog premijera dolazi u vrijeme kada je na društvenim mrežama na Kosovu pokrenuta kampanja i peticija kojom se pozivaju institucije na promjenu administrativnog uputstva Ministarstva obrazovanja, kojom je zabranjeno nošenje vjerske uniforme u kosovskim školama.

Kampanju su pokrenuli Durim Berisha i Liridon Kurti, tako što su se pismom obratili Ministarstvu obrazovanja, a potom je hiljade građana preuzelo taj zahtjev putem društvenih mreža. Nedavno je otvorena i peticija za izmjenu ovog administrativnog uputstva koje je stupilo na snagu 2014. godine. Do sada je peticiju potpisalo više od 10.000 ljudi.

Pravnik Durim Berisha u odgovoru za AA kaže da takav zahtjev dolazi pred početak nove školske godine, te da se nada da će tako nešto biti riješeno kako treba, jednom zauvijek.

"Nadamo se da ovo pitanje više neće biti tema javne rasprave. Zahtjev sam podnio ja, jer su prema članu 55 Ustava osnovne slobode i prava ograničene samo zakonom, a ne podzakonskim aktima kao što je predmetno administrativno uputstvo koje onemogućava jednak pristup obrazovanju. Moj prijatelj Liridon Kurti je tada pokrenuo kampanju na društvenim mrežama koja nailazi na veliku podršku građana, a pokrenuta je i online peticija", naglašava Berisha.

U navedenoj peticiji se također ističe da je ograničenjem osnovnih sloboda i prava podzakonskim aktom onemogućen jednak pristup obrazovanju za djevojčice muslimanke i da je ova odredba, kao takva, nezakonita.

Ministarstvo obrazovanja je prethodno saopćilo da se "pažljivo bavi pravnim aspektima i reguliranjem važnih pitanja na najbolji mogući način".

"Ministarstvo prosvjete će se angažirati na unapređenju obrazovnog sistema i stvaranju bezbjednog, povoljnog i podržavajućeg okruženja za sve u kome se niko ne osjeća isključenim i ugroženim", navode iz ovog ministarstva.

Stručnjak za obrazovne politike Rinor Qehaja za AA kaže da je promjena proceduralnog administrativnog uputstva lahko ostvariva uz političku volju. Qehaja naglašava da vladine institucije moraju garantirati jednakost obrazovanja za sve učenike.

"Poništavanje procesnog administrativnog uputstva je lahko ostvarivo, posebno za kategorije uputstava za koje postoji ocjena nezakonitosti. Postoji na desetine administrativnih uputstava koja zahtijevaju ukidanje – politička volja je ta koja oživljava ove promjene. Državne institucije moraju da garantiraju jednako obrazovanje za sve učenike, žalosno je da se to dovodi u pitanje", naglasio je Qehaja.