Danas se u Egiptu obilježava 1081. godišnjica prema hidžretskom računanju vremena, od osnivanja i gradnje čuvene džamije Al-Azhar. Sedmog dana ramazana, prije 1081 godinu po hidžretskom računanju vremena ova prelijepa džamija je otvorila vrata klanjačima.

Njenu izgradnju je 970. započeo je fatimidski halifa Al-Mu‘izz li-Dinillah nedugo nakon osvajanja Egipta i osnivanja Kaira, nove prijestolnice. U historijskim spisima se navodi da je ime dobila po hazretim Fatimi, kćerki poslanika Muhammeda, s.a.v.s., pošto je bila nadaleko poznata i pod imenom Az-Zahra (ar. žena svijetlog lica, sjajna, krasna, rascvjetana).

Ovo je prva džamija u Kairu, glavnome gradu Misira, Egipta koji je kasnije bio čuven po imenu “Grad od hiljadu munara”. Dvadesetak godina kasnije džamija je polahko prerasla u Al-Azhar univerzitet, drugi najstariji univerzitet na svijetu (prvi je Univerzitet Al-Qarawiyyin u Fesu, Maroko). Stoljećima je zastupljeno mišljenje da je Al-Azhar najvažnija institucija za proučavanje islamske teologije i šerijata, islamskog prava, a njena “najsjajnija džamija” jednom od najljepših u cijelom muslimanskom svijetu.