Kvebek je ponovo izabrao svoju desničarsku vladajuću stranku, nakon žestoke kampanje u kojoj je partijsko rukovodstvo forsiralo tvrdnje da imigracija ugrožava kulturu francuskog govornog područja.

Sa 41% glasova i 89 mjesta u Nacionalnoj skupštini Kvebeka koja ima 125 mjesta, Koalicija Avenir Quebec (CAQ), desničarska nacionalistička stranka Kvebeka koju predvodi sadašnji premijer Francois Legault, pobijedila je ubedljivo.

Nacionalistička stranka, koja je bila na vlasti u protekle četiri godine, dala je izjave u kojima su djelimično krivi imigranti za opadanje francuskog jezika u pokrajini, piše Daily Sabah.

Konačni rezultati pokazali su da je stranka, osnovana 2011. godine, nadmašila rezultate iz 2018. kada je osvojila 74 od 125 mjesta sa nešto više od 37% glasova.

Na drugom mjestu je Liberalna partija lijevog centra Kvebeka (PLQ), sa 22 mjesta, što je najgori rezultat za stranku koja je vladala Kvebekom skoro 15 godina prije 2018.

"Kvebečani su poslali snažnu poruku", rekao je Legault nakon što su objavljeni rezultati.

Bivši multimilioner, Legault je došao na vlast 2018. obećavajući "treći put".

Ni separatista ni federalista, osnivač treće najveće avio-kompanije u zemlji, Air Transat, nije ponudio Kvebečanima "poslovni" pristup politici koji bi bio spojen s nacionalističkim vrijednostima.

Legault je najavio da će obrazovanje i ekonomija biti glavni prioriteti njegove vlade.

"Moramo nastaviti stvarati bogatstvo u Quebecu jer nam to daje sredstva. Imamo izuzetnu priliku da Quebec učinimo liderom u zelenoj ekonomiji."

Stotine Legaultovih pristalica navijale su na pobjedničkom događaju, držeći plave plakate sa sloganom stranke "Nastavimo".

Oštro podijeljena provincija

Mapa rezultata pokazala je provinciju oštro podijeljenu između Montreala, velikog multikulturalnog grada, i ostatka regije. Vladajuća partija ima samo jednog člana parlamenta na teritoriji metropole, uporište Liberalne partije i Quebec Solidaire.

U još jednom značajnom razvoju događaja, Kateri Champagne Jourdain će biti prva domorodačka žena koja će sjediti u Nacionalnoj skupštini Kvebeka.

Jourdain, članica vladajuće stranke, rekla je novinarima da joj je drago što "upisuje historiju" u Kvebeku.

Čak i prije objavljivanja konačnih rezultata, kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je "željan da nastavi raditi" sa Legaultom, pominjući "zelenu ekonomiju", "borbu protiv klimatskih promjena" i pitanje "nedostatka radne snage". "

Doug Ford, premijer susjednog Ontarija, rekao je da je "oduševljen" rezultatom.

"Nastavimo da gradimo dublje veze između naše dvije pokrajine i ojačamo ekonomske veze između nas koje stvaraju dobro plaćena radna mjesta", napisao je na Tviteru.

Zamjenica premijera Quebeca Genevieve Guilbault proslavila je prve rezultate. "Ljudi su mislili da smo dobro upravljali pandemijom", rekla je ona, ističući da je Covid zasjenio prvi mandat stranke.

"Žele nam dati šansu, pun četiri godine da nastavimo", rekla je ona.

Debata o imigraciji

Ranije tog dana, glasač Alain Gravel, 55, rekao je agenciji Frans pres (AFP) da je njegov izbor na glasačkom listiću bio podstaknut uglavnom zabrinutošću oko ekonomije i azilanata koji su iz Sjedinjenih Država klizili u Kanadu – trend koji je skočio 2017. za vrijeme Donalda Trumpa Predsjedništvo SAD-a, izazvalo je negodovanje i dostiglo vrhunac ove godine na više od 23.000 do danas.

Gotovo sve te migrante presrela je policija u Kvebeku.

"Moramo očistiti javnu potrošnju", rekao je Gravel. "Također, apsolutno moramo pronaći način da zakrpimo proboje na granici jer znamo da ih mnogi migranti iskorištavaju."

Politički diskurs u Kvebeku se posljednjih godina udaljio od nekada dominantne debate o odvajanju pokrajine od ostatka Kanade koja je dva puta odbijena na referendumima 1980. i 1995. godine dajući mjesto novim idejama. Legault, koji je ranije povezivao nasilje i imigraciju, rekao je prije izbora da bi bilo "malo samoubilačko" primiti više pridošlica s obzirom na jezičku situaciju.

Takvi strahovi su zasnovani na najnovijim podacima popisa koji pokazuju da je udio stanovništva Kvebeka koji kod kuće najčešće govori francuski opao od 2001. godine, pao je sa 81,1% na 77,5% prošle godine. Ali stručnjaci tvrde da podaci ne uzimaju u obzir ljude koji tečno govore francuski, ali nisu izvorni govornici tog jezika.