Barijere su u Kini takve da više nema kontakta među ljudima. Nekoliko dana prije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, nekoliko novinara koji su već stigli na teren mogli su vidjeti specifičnosti menze rezervirane za novinare. Obroci se spuštaju sa plafona, a u kuhinjama je sve robotizirano. Pljeskavice se prave i pakuju mašinski. Ovakva trpezarija očigledno je dostojna epizode britanske naučno-fantastične hit serije “Black Mirror”.

Samo mjesec do ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, koja je zakazana za 4. februar, kineske vlasti su aktivirale “strogo zaštićeno područje” kako bi spriječile svaki kontakt između ljudi iz inostranstva i lokalnog stanovništva. Cijela olimpijska zona zatvorena je barijerom od 200 km, formirajući tako sanitarni balon u kojem će sportisti, novinari, sportski rukovodioci i zaposlenici Olimpijade morati ostati zatvoreni. “Unutar zatvorene petlje, mi ćemo uvesti vrlo stroge zdravstvene mjere, uključujući svakodnevne testove na Covid, kako bismo osigurali da se slučajevi kontaminacije brzo otkriju”, objasnio je AFP-u Zhao Weidong, menadžer komunikacija organizacionog odbora.

Svi strani učesnici moraju biti vakcinisani, a ostali podliježu karantinu od 21 dan. "Također, preporučujemo da dobijete dodatnu dozu", rekao je Zhao za AFP prije nego što je balon aktiviran. Pomno pratimo novu Omicron varijantu i njen globalni uticaj", dodao je on.