Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine trebalo bi do 24. septembra dati konačan prijedlog Vijeću ministara Bosne i Hercegovine – hoće li odluka o zabrani izvoza peleta i ogrjevnog drveta biti produžena na još 90 dana. Upravo 24. septembra ističe prvobitna odluka zabrane izvoza na 90 dana.

Proizvođači i trgovci peletom i ogrjevnim drvetom tvrde da je odluka za njih štetna, da će morati smanjivati proizvodnju i otpuštati radnike jer imaju više proizvoda nego što su potrebe domaćeg tržišta. S druge strane, ne spuštaju cijenu peleta i ogrjevnog drveta u znatnijoj mjeri kako bi dokazali da odluka o zabrani izvoza ne djeluje.

Zapravo, suština je u tome da većina proizvođača i trgovaca proizvode drži na skladištu čekajući ukidanje odluke o zabrani izvoza jer je vani velika potražnja i mogućnost ekstra zarade, ali nauštrb domaćeg tržišta. Trenutno na domaćem tržištu ima peleta, iako mu cijene nisu niže od prijašnjih. Cijena po toni je 640 maraka kod “Drvosječe” u Sarajevu. Nedavno je cijena, nakon zabrane izvoza, pala na 590 maraka. Sada je ponovo porasla. Kako bi se proizvođačima i trgovcima izašlo u susret, da barem nešto zarade vani, iz odluke o zabrani izvoza izuzet je drveni briket, jer, kako se tvrdi, nema znatnije potražnje za briketom na domaćem tržištu. Rezultat je da ga sada nema na stanju kod domaćih trgovaca i proizvođača. Isto će se desiti i s peletom ako se dozvoli izvoz. Treba imati na umu da je početak grijne sezone oktobar, upravo vrijeme u kojem bi se trebala ukinuti zabrana izvoza ili eventualno produžiti.

Čak iako Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne produži važenje odluke o zabrani izvoza, ipak postoje mehanizmi da se zavede red na tržištu i discipliniraju oni koji bezobrazno i bezobzirno postavljaju nerealno visoke cijene.

ŠTA JE UTVRDILA INSPEKCIJA

Naime, Zakonom o kontroli cijena u Federaciji BiH propisano je slobodno formiranje cijena prema uvjetima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena. Ali u slučaju znatnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada Federacije BiH može preduzeti mjere u oblasti cijena, što je i učinila u aprilu 2021. godine donošenjem odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode (17 grupa proizvoda), te naftne derivate.

Nakon porasta cijena energenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, a po zaduženju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine shodno zaključku donesenom na sjednici održanoj 23. juna 2022. godine temeljem Informacije o potrebi analize kalkulacija cijena proizvođača i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom u Federaciji BiH Federalnog ministarstva trgovine, Federalna uprava za inspekcijske poslove – Federalni tržišni inspektorat izvršio je inspekcijski nadzor kod 14 privrednih subjekata – proizvođača, prerađivača i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom.

Inspektori su utvrdili da se maloprodajne cijene za cijepano ogrjevno drvo kreću u rasponu od 110,00 maraka po kubiku do 254,00 maraka, a za pelet u rasponu od 500,00 maraka po toni do 694,60 maraka po toni. Pronašli su inspektori i druge nezakonitosti u poslovanju koje nisu relevantne za ovaj tekst. Ali je relevantno to što se ne vode ažurno trgovačke knjige, te ne sačinjavaju veleprodajne i maloprodajne kalkulacije. Inspektori su konstatirali da cijene formirane na takav način nisu vjerodostojne, ne pokazuju tačno stanje prikazanih troškova, njihovo učešće u nabavnoj cijeni, a kod pojedinih proizvođača iskazane su marže nesrazmjerne stvarnom stanju koje se kreću do 202 posto, iz čega je vidljivo monopolsko ponašanje i zloupotreba stanja na tržištu radi stjecanja ekstra profita na štetu potrošača.

Kod navedenih 14 proizvođača i trgovaca, čija imena inspekcija nije otkrila, utvrđeno je da se nabavna cijena peleta (po toni) kreće od 192 do 454 marke, te da se njihova marža kreće od 10,16 posto do 202 posto, a da se maloprodajne cijene kreću od 500 do 694 marke po toni. U trenutku inspekcijskog pregleda na zalihama su imali 236,6 tona peleta.

Što se tiče drvenog briketa, utvrđeno je da se nabavna cijena kreće u rasponu od 342 do 392 marke po toni, marža je u rasponu od 20,10 do 46 posto, a maloprodajna cijena od 410,70 do 537 maraka po toni. Na zalihama je bilo 488 tona briketa.

Utvrđeno je također da se nabavna cijena cijepanog ogrjevnog drveta kreće od 50,85 maraka do 123 marke po kubiku, marža je u rasponu od 37,50 do 131,95 posto, a maloprodajne cijene od 110 do 254 marke po kubiku. Kod 14 kontroliranih pravnih lica zatečeno je 8.409,95 kubika drveta na zalihama.

GDJE JE EKONOMSKI PATRIOTIZAM

Kako su nam kazali u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, protiv proizvođača koji nisu poštovali odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini donesena su rješenja o zabrani obavljanja trgovine do otklanjanja nepravilnosti, a za utvrđene prekršaje bit će izdati i prekršajni nalozi u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

Izvještaj o izvršenom uvidu u stanje zaliha i kalkulacije cijena kod proizvođača i trgovaca ogrjevnog materijala po Zaključku Vlade FBiH blagovremeno je dostavljen Federalnom ministarstvu trgovine.

Nakon što je dobio izvještaj inspekcije, federalni ministar trgovine Zlatan Vujović sazvao je privrednike i predstavnike Privredne komore na sastanak nakon kojeg je kazao: “Tokom analize tržišta i inspekcijskih nadzora uočeno je da je poslovna politika i ambicija privrednih subjekata koji prometuju ogrjevnim materijalom dominantno orijentirana ka izvozu s ciljem ostvarivanja maksimalnog profita, a ne vodi se dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Zbog toga je opravdana naša bojazan da do 24. septembra neće doći do željenog ispoljavanja ekonomskog patriotizma.”

Tada je firmama jasno dato do znanja da je cijena koja se može tolerirati, koja je realna za tonu peleta, iznosi 400-450 maraka po toni, a za iscijepana drva 100-120 maraka po kubiku.

Ako trgovci i proizvođači sami ne snize cijene, Vujović nije isključio ni najrestriktivnije mjere. Šta u praksi znače najrestriktivnije mjere? Ograničavanje marže, kao što bio slučaj ranije s nekim drugim proizvodima. Ako trgovci neće da stave realnu maržu, hoće Federalna vlada.

Samo je pitanje koliko dugo kupci mogu čekati da nabave ogrjev za zimu. Sadašnje cijene su nerealne, 148 maraka kubik drva i 640 maraka tona peleta, a ogrjev se mora nabaviti. Znaju to proizvođači i trgovci, zato vješto koriste vrijeme koje im je na raspolaganju dok Vlada Federacije BiH ne ograniči marže i dok Vijeće ministara ne usvoji novu odluku, do tada će na kapaljku davati ogrjev po astronomskim cijenama, ako zabrana izvoza ostane na snazi i poslije 24. septembra, onda će i kukati kako će propasti i morat će sniziti cijene, a ako se zabrana ukine, zalihe odoše vani, a onda na domaćem tržištu tek slijedi ludnica. Zato je neophodno da Vlada Federacije BiH što prije reagira.

U kontekstu ograničavanja marži vrlo je bitno povećati kazne kroz Zakon o kontroli cijena FBIH, a koje bi trebale da destimuliraju one koji krše propisane marže i druge mjere koje je odredila Vlada FBiH vezano za životne namirnice i gorivo ili u ovom slučaju za ogrjev. Ako bi Federalno ministarstvo trgovine predložilo Vladi FBIH mjeru određivanja marže na ogrjevni materijal, inspekcija bi dobila adekvatan alat da spriječi monopol i marže koji neki prodavci ogrjevnog materijala zaračunavaju i iznad 200 posto, što je sramotno.

Nažalost, kako sada stvari stoje, Federalno ministarstvo trgovine još nije Vladi Federacije BiH predložilo ograničavanje marže na ogrjevni materijal, a kad će – ne zna se. Izjave ministra Vujovića su jedno, a konkretna djela nešto sasvim drugo. Do konkretnih djela još nismo došli. Optimizam ne ulijeva ni to da Ministarstvo nije htjelo kao ovlašteni predlagač predložiti izmjene i dopune Zakona o kontroli cijena kako bi se pooštrila kaznena politika. Naime, sada su kazne 1.000 KM za pravno i 250 KM za odgovorno lice, a plati li prekršitelj u roku od osma dana, kazna je 625 KM. Realne kazne bile bi 10.000 KM za pravno i 5.000 za odgovorno lice i tu inicijativu za pooštravanje kazni, a vezano za Zakon o kontroli cijena, predložio je klub SDA na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.