Povratnici u selo Omeragiće kod Višegrada, Ajša i Fadil Memišević, teško su pretučeni i opljačkani u prvoj noći ramazan. U njihovu je kuću upala zasada još uvijek nepoznata osoba, teško ih pretukla, vezala i ukrala oko sedam hiljada maraka ušteđevine. Nakon napada dvioje staraca prebačeno je na sarajevski KCUS gdje se oporavljaju od teških ozljeda.

Nakon hapšenja zbog sumnje da je napao i opljačkao Memiševiće, na slobodu je pušten Bojan Prodan, osoba odranije poznata po nasilnim razbojništvima, a kojeg je fočanska policija uhapsila istu noć. Nakon što je proveo 24 sata iza rešetaka, Prodan je, po naredbi tužioca koji rukovodi istragom, pušten.

Vrlo je moguće da će osoba koja je napala Memiševiće i dalje ostati nepoznata. Jer su ostale nepoznate i druge osobe koje su nakon Agresije na Bosnu i Hercegovinu ubile 13 povratnika Bošnjaka u Republiku srpsku a njih 22 teško ranile. Niko za te zločine nije uhapšen, niko nije procesuiran.

Podsjetimo na tu crnu statistiku.        

Među prvim povratnicima u Gajeve i Koraj bio je Meša Arnautović. Ubijen je snajperom, metkiom u glavu. Policajci RS su do smrti pretukli povratnika u Mahalu, Muradifa Alića.

U Glogovi kod Bratunca postavljena je nagazna mina koja je ubila Sejfu Ahmetovića. Mina je postavljena na gradilištu na kojm je Ahmetović obnavljao svoju porušenu i spaljenu kuću.

U Zelini kod Kalesije ubijena su dva povratnika: Hasan Džafić i Rifat Muminović.    Ubio ih je bivši pollicajac iz Osmaka Milan Bećarević. Do danas nema ni hapšenja ni presude. SIPA ga nije pronašla.

Prilikom postavljanja prvog nišana u Potočarima, 11. jula 2001. godine, snajperom, u noći, u selu Džamdžići kod Vlasenice, ubijena je djevojčica Meliha Durić. Nekoliko dana prije tog stravičnog ubistva djeteta, teško je ranjen povratnik Meho Juralgić.

SFOR je pronašao pušku u okolini kuće Durića i odnio je u Francusku na vještačenje. Istom puškom kojom je ranjen Juralgić, kasnije je ubijena djevočica Meliha Durić.

U Lazama kod Teočaka su ubijena dva Bošnjaka: Hazim Čajlaković i Rasim Bilalić. Vozili su se traktorom na imanja i ubijeni su iz zasjede. Ubice nikad nisu otkrivene, niti je bilo istrage.

Godine 2005. u Pećištima kod Potočara ubijena je povratnica Paša Mustafić.

U Sjenini su tri povratnika ubijena premlaćivanjem motkama do smrti. Tada je 12 Bošnjaka povratnika teško ranjeno. Postoji fotografija gdje se ubice javno pokazuju. Niko nije uhapšen, niko nije suđen.