Avio-kompanije moći će pružiti najnoviju 5G mrežnu tehnologiju u svojim letjelicama tokom letova, stoji u novom uputstvu Evropske komisije. To znači da više nema potrebe za čuvenim Airplane modom tokom leta.

To je sigurnosna mjera kako bi se izbjegle smetnje s bilo kojim drugim električnim ili telekomunikacijskim sistemom u avionu, koje bi, ako postoje, mogle uzrokovati njegov pad.

Danas je tokom leta moguće koristiti WiFi mrežu uz plaćanje kod nekih avio-prevoznika kada je letjelica već prešla određenu visinu, te je izvan staze za polijetanje i slijetanje.

Komisija je od 2008. godine rezervirala određene frekvencije za mobilne komunikacije u avionima, a odluka o komunikacijama tokom leta nedavno je ažurirana sa širokim razvojem 5G usluga.

Sada je Evropska unija objavila da će svi putnici na letovima u Evropskoj uniji moći svoje elektronske uređaje držati uključenima, kao i mobilne podatke, kako bi mogli koristiti 5G mreže na njima.

Putnici će na taj način moći pristupiti povezivanju "u maksimalnom kapacitetu i karakteristikama, kao s 5G mobilnom mrežom na kopnu".

Prema komesaru za unutrašnje tržište Thierryju Bretonu, 5G će "omogućiti inovativne usluge za ljude i mogućnosti rasta za evropska preduzeća".

"Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrza povezivost velikog kapaciteta", dodao je.

Kako bi ponudili podršku za povezivanje, avio-prevoznici moraju instalirati mrežnu stanicu u svojoj floti, koja će omogućiti zadatke poput slanja poziva, poruka ili podatkovnog prometa preko satelitske mreže na kopnenu mobilnu mrežu.

Valja napomenuti da je Evropska komisija također uvela nove značajke za cestovni promet, gdje se WiFi može pokrenuti s frekvencijskim pojasima od 5 GHz u automobilima, autobusima i drugim prevoznim sredstvima. To će stupiti na snagu "najkasnije" 30. juna 2023. godine.