Stonoteniserka Aida Husic Dahlen osigurala je Norveškoj prvu medalju na Paraolimpijskim igrama. Jutros rano po evropskom vremenu pobijedila je u četvrtfinalu Mađaricu Zsofiu Arloy u Tokiju.

Budući da pravila kažu kako oba polufinalista čak i da izgube meč dobivaju bronzu, Norveškoj je već osigurala medalju, samo se još ne zna hoće li biti bronzana, srebrna i zlatna.

“Ovo je posebno - moja prva medalja na paraolimpijskim igrama. Gotovo je nevjerojatno”, kazala je Aida Husic Dahlen norveškom listu VG nakon meča.

Aida Husic Dahlen uspješna je u stonom tenisu, ima zlato sa Evropskog prvenstva 2015. i 2017., srebro na Svjetskom kupu 2014. i bronzu 2018. godine.

 

Aida je rođena je u Sarajevu neposredno prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Njezini se roditelji vjerojatno nisu mogli brinuti za nju pa su je napustili u sarajevskoj pedijatriji jer je rođena bez lijeve podlaktice i lijevog stopala.

Kao trogodišnjakinja poslana je u rehabilitacijski centar u Igalo u Crnoj Gori. I tu je započela priča o Aidi i Norveškoj. U Igalo je došao Lars Dahlen iz Kristiansanda. Trebao je raditi u toj ustanovi a Aida je bila jedina koja je tamo stalno živjela. Svi ostali došli su na kraći boravak.

Dahlen ju je odveo u Norvešku. Aida je usvojena kada joj je bilo šest godina. Danas je druga stonotenisačica svijeta.