Adis Ahmetović (SPD) zastupnik u Bundestagu i njemačka europarlamentarka Delara Burkhardt (SPD) uputili su saopćenje povodom proslave neustavnog dana manjeg bh. entiteta RS uz poruku da se sa takvom praksom treba prestati.

- Protivustavni "praznik" koji obilježava uspostavljanje RS-a je napad političkih zvaničnika na slobodnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu i još jednom dokazuje opasnost ponavljajućih igara iz prošlosti. Uprkos odluci Ustavnog suda BiH iz 2015. godine, Milorad Dodik i drugi akteri žele etnonacionalizirati entitet i instrumentalizirati narativ o ugroženosti RS-a. Ovaj ignorantski pristup budi gorka sjećanja, posebno među raseljenim, a doživljava se kao provokacija - poručili su.

Obratili su se i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

- Zahtijevamo od OHR-a, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta, da djeluje dosljedno i iskoristi sve raspoložive mjere. Kao Evropljani, ne smijemo dozvoliti da se historija ponovi na Zapadnom Balkanu i uvijek moramo biti svjesni naše historijske odgovornosti - navode Ahmetović i Burkhardt.

Dodaju da je Bosna i Hercegovina ponovo uzdrmana nacionalističkim ekscesima.

- Oni koji žele da podrže vladavinu prava i demokratiju ne smiju biti pasivni na sve ovo. Stoga, pozivamo Evropsku komisiju da radi preventivno s nadležnim institucijama kako bi spriječili ovaj događaj. Ako je potrebno, sankcije protiv centralnih aktera i institucija RS-a moraju biti sprovedene, a sredstva Evropske unije zamrznuta.

Komesar za proširenje Oliver Varhelyi mora djelovati odlučno - kategorični su i dodaju da će Njemačka i dalje ostati posvećena Zapadnom Balkanu, a naročito Bosni i Hercegovini.

- Posvećeni smo ne samo članstvu šest zemalja u EU već i stvaranju nove perspektive za mlade, saradnju u oblasti klime, energetskih politika te intenziviranje ekonomske promocije - naveli su i poručili:

- Najbolji odgovor na pokušaje podjela i iskazanu mržnju su empatija i poštovanje. Okačite zastave suverene Bosne i Hercegovine bilo gdje u Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci. Podignite i zastave Evropske unije. Osvijetlimo zemlju u plavoj, žutoj i bijeloj boji.