Ahıska Turci se nadaju da će predsjednik Recep Tayyip Erdogan posredovati između Ukrajine i Rusije kako bi se okončale tekuće tenzije u regionu.

"Nadamo se da će Erdogan okupiti predsjednike dvije države (Rusije i Ukrajine) i da neće biti rata. To će se završiti prijateljstvom u konačnici", rekao je Sadri Ahmedov, čelnik Udruženja Ahıska Turaka regije Donjeck.

Dana 14. novembra 1944. godine, oko 100.000 Ahıska Turaka, poznatih i kao Turci Meshetiani, deportovao je sovjetski vođa Josif Staljin iz zemalja njihovih predaka u gruzijskoj regiji Mesheti u udaljene dijelove SSSR-a, prema Svjetskoj asocijaciji Turaka Ahıska. Neki od protjeranih Turaka Ahıska nastanjeni su u Ukrajini 1989. godine.

Uprkos teškim uslovima, decenijama su sačuvali svoj identitet i prenijeli svoje kulturno naslijeđe budućim generacijama.

Zbog sukoba koji je izbio između proruskih separatista i ukrajinske vojske u istočnoj Ukrajini 2014. godine, većini Turaka Ahıska koji žive u regionu bilo je dozvoljeno da se preseli u Tursku i naseli u istočnoj pokrajini Erzincan na Erdoğanovu inicijativu.

Neki Turci Ahıska morali su da napuste region zbog sukoba 2014. godine, napomenuo je Ahmedov, dodajući da iako su izgubili imovinu, nisu stradali u nestabilnosti.

Ahmedov je rekao da je on, zajedno sa nekoliko drugih porodica Ahıska Turk, koje su nastavile da žive u gradu Slavjansku u severnom delu Donjecke oblasti, imao težak period sredinom 2014. godine kada su proruski separatisti preuzeli kontrolu nad tim područjem.

Slovjansk, važan željeznički čvor u regionu i nekada uporište separatista, ponovo su zauzele ukrajinske vladine snage u julu 2014. nakon višenedjeljne opsade.

“Bilo je dana kada nismo mogli da nađemo hranu, jer trgovine nisu radile, nikog se nije moglo vidjeti na autobuskim stanicama. Svuda je bilo tiho. Nije bilo ljudi u blizini. Hvala Allahu što su ti dani iza nas. Sada živimo normalno", rekao je.

Ahmedov, advokat po profesiji, rekao je da danas u regionu živi oko 200 Turaka Ahıska. Povratak kući

"Postoji izreka da ponekad nesreće donose dobro. Rat 2014. otvorio nam je put da se vratimo u našu domovinu", naglasio je regionalni lider Ahıska zajednice u Ukrajini.

On je naglasio da se u Erzincan do sada doselilo 677 porodica Ahıska Turk, a da je još 46 porodica u procesu preseljenja.

Ahmedov je rekao da su se porodice Ahıska koje žive u Donbasu integrisale u ostatak društva dok uče, rade i žive "rame uz rame" jedni s drugima. Oni također uživaju u vrlo dobrim odnosima s drugim grupama u Ukrajini, s kojima su "kao braća", dodao je Ahmedov, ističući da je ukrajinski narod u regionu bio užasnut kada je vidio kako njihovi susjedi Ahıska odlaze 2014. godine. Danas su Ahıska Turci raštrkani u devet zemalja i ukupno broje do pola miliona ljudi.

Iskender Osmanov, još jedan Ahıska Turčin koji živi u regionu, prisjetio se da su, kada su izbili sukobi između dvije strane 2014. godine, bombe pale na regiju i oni su pobjegli u skloništa.

"Nikome ne treba ovaj rat, ja ne želim rat nigdje", rekao je Osmanov, koji se uglavnom bavi poljoprivredom. On je dodao da već 32 godine žive na istom mjestu i da su ih mještani "prihvatili i pomogli" kada su se 1989. godine doselili iz Uzbekistana.

Osmanov je također izrazio nadu da će Erdogan djelovati kao posrednik između Kijeva i Moskve kako bi pomogao u smirivanju tenzija između njih i sukoba u tom području.