To je na današnjoj konferenciji za medije potvrdio direktor Agencije Jasmin Mahmuzić, piše Fena.

“Ovo radimo u cilju građana i interesa BiH. Sberbank je zdrava banka i mi nismo htjeli doći u situaciju da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje i radna mjesta te banke”, istakao je Mahmuzić.

On je kazao da će se uraditi sve da se ova banka sačuva, ali je istakao da dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno utjecati na Sberbank BH.

"Samo svojom panikom u BiH možemo kreirati problem. Što se tiče SWIFT-a, mi smo otklonili tu prijetnju jer praktično ruskog elementa unutar banke više nema", dodao je.

Istakao je da postoji mogućnost da se naloži banci da proda dionice i da je preuzme neko ko reputacijski ne može stvoriti rizik po poslovanje banke.

Sberbanka u BiH i dalje je indirektno u ruskom vlasništvu, jer proces otkupa nije završen. Vlasnik Sberbanke je Sberbanka u Beču, dakle nije direktno Moskva. Početkom novembra 2021. godine AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. su potpisali kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju subsidijara u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj.