Afganistanski krunski princ i današnji pretendent na kraljevsko prijestolje ove države Ahmad-šah rodio se 23. septembra 1934. godine. Ahmad-šahov otac bio je posljednji vladajući afganistanski kralj Muhamed Zahir-šah. Umro je 2007. godine u 93. godini.

Krunski princ Ahmad-šah rodio se u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. Ahmad-šah školovao se na znamenitom Sveučilištu u Oxfordu, kao i u Parizu. Skupa sa svojim ocem, kraljem, bio je u progonstvu od 1973. godine, jer je tada u Afganistanu ukinuta monarhija. Kraljevska porodica boravila je neko vrijeme pokraj Rima u Italiji. Ahmad-šah živio je i u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Nakon što je svrgnuta talibanska vlast u Afganistanu i nakon što je kraljevskoj obitelji dozvoljen povratak u zemlju, vratio se i Ahmad-šah u Afganistan. Njegovom ocu, doduše, nije vraćena titula kralja, ali je bio cijenjen u Afganistanu, a porodici je dana i kraljevska palača u Kabulu. Kad je njegov otac 2007. godine umro, krunski princ Ahmad-šah postao je novim pretendentom na titulu afganistanskog kralja. Ahmad-šah je u monogamnom braku i ima dva sina i jednu kćer.

(Izvor: povijest.hr)