Politika | 24.06.2022.

Trgovina utjecajem

Afera Razim: Ovo je snimak SDP-ove kupovine ruku u Skupštini USK zbog kojeg je podignuta optužnica

"Najgore što mi trenutno od tri čovjeka s kojim razgovaramo neće nijedan, Vildana, Zikrija, Maršal, neće Kantarević ni da čuje... Tri dana sam sjedio po četiri sata s Vildanom... Samo treba jedno od to četvero da kaže hoću mito, mi damo, hoću ceste, mi damo", između ostalog se čuje na snimku na kojem navodno govori Razim Halkić (SDP)

R. I.

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać protiv Razima Halkića zbog trgovine utjecajem, potvrđeno je danas iz Tužilaštva.

Kako su naveli iz Tužilaštva USK, Halkiću se potvrđenom optužnicom na teret stavlja da je koristeći svoj službeni položaj kao predsjedavajući Skupštine USK i zastupnik SDP-a BiH u Skupštini USK Zikriji Durakoviću, zastupniku u Skupštini USK, usmeno ponudio i obećao poziciju direktora JU Direkcije za ceste USK, kako bi Duraković u Skupštini USK glasao za Odluku o budžetu USK za 2021. godinu, te kako bi dalje glasao na način da podržava odluke postojeće skupštinske većine.

Optužnica je rezultat istrage provedene nakon što su se u februaru ove godine pojavili snimci telefonskih razgovora u kojim, kako se navodilo, predsjedavajući Skupštine Halkić (SDP) govori o trgovini pozicijama i mitu u zamjenu za podršku vlasti.

U tim snimcima se u kontekstu nuđenja pozicija spominju opozicioni zastupnici takozvane "Četvorke", Vildana Alibabić (Naša stranka), Zikrija Duraković (PoMAK), te nezavisni zastupnici Rasim Kantarević i Ekrem Prošić.

Na jednom objavljenom audiosnimku govori se o mitu koji bi se navodno ponudio opozicionim zastupnicima, a oni "neće ni da čuju".

"Najgore što mi trenutno od tri čovjeka s kojim razgovaramo neće nijedan, Vildana, Zikrija, Maršal, neće Kantarević ni da čuje... Tri dana sam sjedio po četiri sata s Vildanom... Samo treba jedno od to četvero da kaže hoću mito, mi damo, hoću ceste, mi damo", između ostalog se čuje na snimku na kojem navodno govori Razim Halkić (SDP).

Podsjetimo da je u to vrijeme SDP razgovarao sa četiri nezavisna zastupnika o načinu deblokade Skupštine USK. Takozvana četvorka je tražila formiranje manjinske Vlade Unsko-sanskog kantona, na šta na kraju nisu pristali u SDP-u.

Na drugom snimku koji se u to vrijeme također pojavio navodno Halkić sagovorniku priča između ostalog da je "Muriću dao zdravstvo". Drugi snimak možete poslušati ovdje.

Halkić je nakon objave ovih snimaka za Faktor kazao da nije čuo za taj snimak na kojem se spominje mito, "ali da nikada u životu niti je rekao niti je uzeo mito".

S druge strane, iz Tužilaštva USK tada su potvrdili da su nakon što se audiosnimak pojavio u javnom prostoru 15. februara po službenoj dužnosti formirali predmet, u kojem će vršiti provjere, s obzirom da sadržaj upućuje da je počinjeno krivično djelo.

Tužilaštvo je, po svemu sudeći, nakon provjera, utvrdilo da postoji osnovana sumnja da je Halkić počinio krivično djelo trgovine utjecajem, a što je i Sud, potvrđivanjem optužnice dodatno potvrdio.

Iz Tužilaštva USK jutros su saopćili da se u narednom periodu očekuje zakazivanje ročišta na kojem će se Halkić izjasniti o krivnji, piše Faktor.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Atak na Bošnjake počinje napadom na SDA, ali završava jurišom na Islamsku zajednicu

Prijeti oružani sukob između SAD i Kine

Teheran: SAD je usmeno pristao na dva iranska zahtjeva o nuklearnom sporazumu

Jasmina Biščević-Tokić ukazala na novi apsurd u režiji ministra zdravstva KS Harisa Vranića