Predstavnici nedavno formirane koalicije u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, koju čini čak osam političkih stranaka, objavili su program rada koji sačinjava više od 80 tačaka i 12 prioriteta s kojima će započeti proces uspostave vlasti u ovom kantonu. Narod i Pravda, Novipočetak, Socijaldemokratska partija, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Nova politička inicijativa, BH demokrati, Nezavisna građanska lista i Savez za bolju budućnost složili su se oko toga da je ovaj program polazana tačka za izradu ekspozea Vlade BPK Goražde, dok će zvanični program rada vlade, navode, sačiniti budući premijer i ministri.

U ovom dokumentu prva sklopljena koalicija nakon općih izbora održanih 2. oktobra u našoj državi svašta je obećala–usvajanje Zakona o državnoj pomoći preduzećima, osnivanje firmi za otkup prehrambenog i ljekovitog bilja od samostalnih poljoprivrednih proizvođača, pokretanje pogona za proizvodnju drvene peleti, nabavku skladišta za kvalitetno i dugotrajno skladištenje namirnica prehrambenog porijekla, promjenu politike poticaja u poljoprivredi i biljnoj proizvodnji, ulaganje znatnih sredstva u stočnu infrastrukturu, pokretanje intenzivnije proizvodnje crvenog mesa, rješavanje problema gradske pijace, pa čak i razvoj vjerskog turizma. Među prioritetima istaknuto je i osnivanje Kantonalnog univerziteta Goražde.

Para oči to da, po svemu sudeći, nova vladajuća struktura u Goraždu nigdje ne spominje borbu protiv korupcije, što je čelnicima NiP-a najdraža mantra od osnivanja 2018. godine. Možda su ovu stavku izostavili svjesni činjenice da se na čelu Radne grupe “Goraždanske osmorke” nalazi Admir Pozderović, inače direktor Direkcije robnih rezervi BPK Goražde, koji je u ovu kantonalnu instituciju odlučio najprije kao pripravnika zaposliti sina, a kasnije ga “počastiti” i ugovorom na neodređeno vrijeme. To je sve učinio tokom svog godišnjeg odmora, koji je proveo, kako saznajemo, nahodočašću svetim mjestima u Mekki i Medini.

Mnogi, koji bosanskohercegovačku politiku gledaju kroz stakla ružičastih naočala, pomislili bi da je možda Amar Pozderović zaista vrijedan radnik koji i zaslužuje nagradu od direktora, slučajno svoga oca, za izuzetan doprinosu ostvarivanju pozitivnih poslovnih rezultata Direkcije robnih rezervi, da nije nekoliko sumnjivih okolnosti vezanih za ovaj slučaj. Naime, samo je po sebi sumnjivo i smrdi na školski primjer nepotizma i iskorištavanja službenih ovlasti to da se direktor javne institucije odluči na potez zapošljavanja člana uže porodice. Međutim, uzmemo li u obzir političke okolnostiu Bosni i Hercegovini, valja mu i čestitati na potezu koji se smjestio na samu granicu hrabrosti i ludosti. Bio je svjestan da će ovaj njegov potez biti debelo ispitan, ali uprkos svemu nije previše mario za proceduru. Amar Pozderović, koji ima završen IV stepen obrazovanja, tj. ima srednju stručnu spremu, sa zvanjem hemijskog tehničara-mikrobiologa,najprije je kao pripravnik, s ugovorom sklopljenim na šest mjeseci, primljen na poziciju referenta za prijem, uskladištenje i distribuciju prehrambenih artikala u Direkciji robnih rezervi. Kako stoji u obrazloženju,koje potpisuje babo Admir, njegov sin je najprije primljen na stažiranje u trajanju od šest mjeseci, nakon čega mu je ugovor produžen na još tri mjeseca, tokom kojeg pripravnik treba položiti stručni ispit. Pošto je Amar Pozderović položio i stručni ispit, što, kako objašnjava direktor Direkcije robnih rezervi, dokazuje Uvjerenje o položenom stručnom ispitu izdato od nadležne institucije, odlučeno je da treba sklopiti ugovor za stalno “jer je postojalo upražnjeno mjesto”.

Međutim, Admir Pozderović napravio je očiglednu malverzaciju jer zakonski nije mogao djelovati dok je bio na godišnjem odmoru, a stoji njegov potpis na rješenju o produženju ugovora na dodatna tri mjeseca svomesinu. Admir Pozderović najprije je 6. juna obavijestio premijerku BPK Goražde Aidu Obuća da od 10. do 30. juna koristi prvi dio, a od 1. do 29. jula drugi dio godišnjeg odmora. S obzirom na to da u tom periodu neće boraviti na području kantona, zatražio je od premijerke da mu da saglasnost za ovlašćivanje namještenika u Direkciji robnih rezervi da potpisuje sve akte koje je on nadležan parafirati. Naravno, već je detaljno razradio scenariju kojem bi njegov sin dobio produženje ugovora na najbezbolniji mogući način, bez njegovog, barem na papiru, uplitanja. Budući da je Vlada ovlastila premijerku Aidu Obuća da preuzme sve obaveze potpisivanja dokumenata, bio je prinuđen potražiti alternativu i, vjerovali ili ne, odlučio se na harakiri–potpis Admira Pozderovića završio je na rješenju o produženju radnog odnosa tada pripravniku Amaru Pozderoviću. Rješenje je izdato 20. jula, što znači da je Admir Pozderović najbezobzirnije prekršio zakon jer je “potpisivao”dokumente iako je bio na godišnjem odmoru, još van zemlje, i uprkos činjenici da je u tom trenutku jedina ovlaštena osoba za bilo kakvo parafiranje bila premijerka Aida Obuća. Jasno je da mu se vraški žurilo. Isto tako, i više je nego sumnjiv način na koji je ovaj predmet uopće protokoliran.

Budući da je na rješenju broj protokola ručno napisan, sve ukazuje na to da je njegov potpis naknadno stavljen, vjerovatno nakon povratka iz inostranstva. Premijerka Aida Obuća, koju je Vlada BPK Goražde jedinu zadužila za potpisivanje dokumenata iz nadležnosti Direkcije robnih rezervi, kazala je za Stav da je Admir Pozderović, po svemu sudeći, nelegalnim potpisivanjem rješenja o produženju ugovora na tri mjeseca stekao sve uvjete zazapošljavanje sina u instituciju na čijem je čelu.

“Dobila sam od anonimnog građanina prijavu, u kojoj me je upoznao s ovim slučajem, i postupila sam u skladu s nadležnostima koje imam kao premijerka–pismo sam proslijedila nadležnom tužilaštvu, timu za borbu protiv korupcije i Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde. Zatražila sam da se ispitaju navodi iz prijave, tj. da se provjeri radi li se o nepotizmu i zloupotrebi službenih ovlaštenja pri zasnivanju radnog odnosa. To sam učinila jer ne podržavam bilo kakve radnje koje idu u ovom smjeru. Stav vlade, koju predvodim kao premijerka, od početka se zasnivao na borbi protiv korupcije i zloupotrebe prava te borbi protiv nepotizma”, podvukla je Obuća.

Dok ovaj slučaj ne dobije konačni epilog, Amar Pozderović i dalje će obavljati posao referenta za prijem, uskladištenje i distribuciju prehrambenih artikala u Direkciji robnih rezervi, u javnoj firmi koju predvodi njegov otac.

Admir Pozderović dugo se spominjao i kao mogući mandatar za sastav nove Vlade BPK Goražde, ali je osmokraka koalicija, vjerovatno upoznata sa slučajem, u najmanju ruku, sumnjivog zapošljavanja, odustala od te ideje te kao prvog kandidata isturila Edina Ćulova, člana Novog početka, bivšeg prosvjetara. Ministrica pravde trebala bi biti Nataša Danojlić iz NiP-a, ministar unutrašnjih poslova je Nusret Hubjer iz SDP-a, ministar urbanizma Bojan Krunić iz NGL-a: Avdo Mirvić iz BHD-a trebao bi preuzetipoziciju ministra za boračka pitanja, Senad Čeljo iz SBiH zdravstva, dok bi Adisa Alikadić-Herić iz Novog početaka mogla biti ministrica obrazovanja. Kandidat za ministra privrede je Mithat Hadžiomerović iz Nove političke inicijative dok se o poziciji ministra finansija još vode razgovori.