U nedavnom intervjuu za Stav Ahmetović je govorio o njemačkoj politici prema Bosni Hercegovini.

“Svaki političar koji se smatra evropskim, koji stoji iza institucije Evropske unije, mora biti za to da situacija na Zapadnom Balkanu, a samim tim i u Bosni i Hercegovini, bude stabilna, da se ta regija ekonomski razvija. Tih nesretnih devedesetih godina ratovi su vođeni na Balkanu, a Balkan je dio Evrope. Često se u zapadnoevropskim političkim krugovima može čuti kako već 70-80 godina vlada mir u Evropi. To nije tačno! Sedam ili osam decenija vlada mir u Evropskoj uniji, ali balkanske zemlje, koje pripadaju Evropi, u bliskoj prošlosti su prolazile pakao. Šta je s ratom u Bosni i Hercegovini? Uzmite samo podatke o broju poginulih, o broju ranjenih i raseljenih – sve će vam biti jasno. Evropa može biti jaka samo ako je na svakom njenom pedlju mirno, pa tako i na Zapadnom Balkanu. Stoga će biti moj zadatak, ali i generalno SPD-a, nadam se i Zelenih i liberalnih opcija, da insistiramo na ojačanju te regije. Nadam se skoroj integraciji zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju“, kazao je tada Ahmetović.

On je istaknuo da je osnovna stvar da Bosna i Hercegovina treba biti tema u njemačkoj politici “čisto da imamo na umu da je situacija u tom dijelu Evrope onakva kako sam je već objasnio. Dakle, Evropa može biti jaka samo ako je stabilna situacija u regiji Zapadnog Balkana i ako se ondje ekonomija ojača. Jačanjem ekonomije u tom dijelu ostajat će i mladi ljudi, mlada radna snaga koja može učiniti mnogo. Njemačka ima velike kompanije, jaku industriju i sigurno da kooperacijom sa Zapadnim Balkanom, s Bosnom i Hercegovinom, može pomoći. Njemačka, ali i kompletna Evropska unija, što je vrlo bitno reći, oštro osuđuju priče o promjenama granica, otcjepljenjima, disolucijama i sl. Za takvo što nema šanse! Priče o disoluciji Bosne i Hercegovine i Kosova uvijek se vode u predizbornom periodu. Takav narativ Evropska unija neće dozvoliti“.

Ahmetović smatra da je to što je jedan njemački političar postao visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovine jasan znak kako je Njemačkoj stalo da situacija bude stabilna. “Da Njemačkoj nije stalo, ne bi nikoga ni slala. Ovako imate primjer da jedna od vodećih članica Evropske unije šalje svog čovjeka u Bosnu i Hercegovinu.”

Podsjetimo, Ahmetović je rođen 1993. godine u Hannoveru, u porodici izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine. Majka ovog mladog političkog lidera dolazi iz Krajine, dok mu je otac iz Kladnja. Osim što se rodio u Njemačkoj, Adis Ahmetović je i svoje kompletno obrazovanje, kako osnovno, tako i ono srednjoškolsko i univerzitetsko, stekao u državi rođenja. Godine 2011. upisuje studij politike, ekonomije i germanistike za nastavu na Univerzitetu Leibniz, a kasnije dobija i diplomu magistra.