Neformalna grupa "Restart" i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" pozvali su večeras građane da u petak, 31. marta, izađu ispred OHR-a u Sarajevu.

Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", za Faktor je kazao da su se na ovo odlučili jer se nastavlja agonija započeta od 2. oktobra prošle godine, kada je na izbornu noć visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona BiH.

"Agonija započeta prošle godine 2. oktobra oko daljnje etničke segregacije i podjele BiH se očito nastavlja s najavljenim mjerama visokog predstavnika u budućnosti", dodao je Kulenović.

Rekao je da se nagovještava da je budućnost tri koraka unazad od dostignute tranformacije, te da se boji da će posljedice biti više od revolta.

"Ako se nastavi daljnja izolacija BiH iz demokratskih tokova Evrope i svijeta, to će imati za posljedicu ne samo napuštanje BiH, posebno mladih, nego i posljedice u samoj zemlji. Doći će do promjena koje bi BiH ostavile na raspolaganju migrantima iz cijelog svijeta", dodao je Kulenović.

Rekao je da nije moguće procijeniti koliko će ljudi doći, koliko će se senzibilirati.

Iz "Restarta" u najavi ovog skupa, koji treba početi od 14 sati, pozivaju na "zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranja etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora".

"Svojim izlaskom ćete potvrditi da ste za građanski koncept uređenja društva kao osnovu za modernu, demokratsku državu BiH u kojoj će se poštovati ljudska i građanska prava svih njenih građana kao što je u svim zemljama EU. Izađite na ulicu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog svoje djece i njihove budućnosti. Nije više 5 do 12, ovo je sad 12 i 5", navedeno je u pozivu koji potpisuje aktivista Suad Đozić.