Nekad je to bila Dukan dijeta, koju su koristili Jennifer López ili Beyoncé kako bi održale vitkzu liniju. Sada je na redu Sirtfood.

Tvorci te dijete su nutricionisti Glen Matten i Aidan Goggins, dijete u kojoj enzimi direktno utiču na regulaciju metabolizma, starenje i upale. Ova su dva britanska nutricionistička gurua 2016. godine objavila ovaj režim u kojem morate jesti hranu s visokom koncentracijom sirtuina, kao što su jabuke, maslinovo ulje, kelj, celer, rikola, borovnice, matcha zeleni čaj... čak i crno vino, kahvu i čokoladu.

No, prve sedmice dopuštaju samo jedan čvrsti obrok, poput piletine ili puretine pržene uz keks. Na taj način dnevni unos iznosi 1.000 kalorija, dok ljudskom tijelu treba između 1.500 i 2.000. Ritual se ponavlja narednih sedmkica s veoma malim razlikama.

Matten i Goggins personaliziraju dijetu za 2000 eura sedmično. Iznos je to koji sebi mogu priuštiti samo slavne osobe s visokom kupovnom moći poput pjevačice Adele, koja je izgubila gotovo 70 kilograma tom dijetom I uz pomoć svoje lične trenerice Camile Goodis.

Među najpoznatijim sportašima koji su podlegli ovom izazovu su Conor McGregor, David Haye i Amir Khan.

Međutim, ova dijeta stvara I određenu vrstu zabrinutosti jer je glavni problem ove hipokalorične prehrane taj što ima vrlo nisku koncentraciju proteina i ugljikohidrata. Stoga tijelo nema dovoljno energije za nastavak pravilnog funkcioniranja, što prije ili kasnije dovodi do povratnog efekta.

Kako god, ovaj dvojac nutricionista trenutno zarađuje ogroman novac. Matten je zadužen za odjel prehrane u elitnoj KX teretani koja se nalazi u prestižnom londonskom području Kensington. Učlanjenje košta 1000 funti a 2000 funti je godišnje članstvo. Njegovi klijenti su Gwyneth Paltrow, Kylie Minogue i Laura Bailey.