Nezadovoljni nametnutim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine samo sat nakon zatvaranja birališta 2. oktobra, građani BiH danas će se okupiti pred zgradom u kojoj je smješten Ured visokog predstavnika Christiana Schmidta u Sarajevu, gdje će iskazati nezadovoljstvo takvim odlukama. 

Okupljanje građana najavljeno je za 17 sati.

Zvaničnog organizatora skupa nema, ali pozivi na proteste dolaze od pojedinih aktivista i javnih ličnosti.

Prema najavama sa društvenih mreža, demonstranti će vjerovatno blokirati saobraćaj u ovom dijelu grada, a očekuje se i pojačano prisustvo policije.

Među zahtjevima koji će biti upućeni visokom predstavniku je i taj da primi predstavnike demonstranata na sastanak. Glavni zahtjev Christianu Schmidtu i dijelu međunarodne zajednice koja ga podržava i pod čijim je pritiskom nametnuo ove izmjene, taj je da se izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH nametnute 2. oktobra ponište.

Protiv OHR-a i Schmidta već su održani protesti ljetos, 25. jula, ali i 7. septembra. Građani su Schmidtu tada poručili da ne žele dodatne podjele i diskriminaciju po osnovu izbornog zakonodavstva. Tada su na protestima učestovovali i predsjednici gotovo svih političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

U međuvremenu Christian Schmidt, sudeći po onome što pišu njemački mediji, građane pred OHR-om ne vidi kao demonstrante koji se protive njegovim odlukama već kao građane koji su mu došli dati podršku. Naime, Schmidt uvjerava Nijemce kako je on slavljen u Sarajevu!?

Schmidt se pohvalio da je, nakon neurotičnog ispada u Goraždu, "u Sarajevu slavljen kao pop zvijezda".

Izmjene Izbornog zakona će doprinijeti probijanju dosadašnje politike blokada koje su provodili etnonacionalisti iz stranke bosanskih Hrvata - HDZ. Izabrani političari su obećali da će formirati vlade brže nego ranije, navodi Nurnberger Zeitung, citirajući Schmidta.

Visoki predstavnih je prošle sedmice držao predavanje u Nürnbergu gdje je iznosio hvalospjeve na svoj račun, a u pogledu odluka u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva.

Jedini glasovi koji govore u korist Schmidta u Sarajevu su pojedini analitičari poput Ivane Marić, saradnice Fondacije Konrad Adenauer (Konrad-Adenauer-Stiftung).

Fondacija je blisko povezana sa Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), njemačkom političkom strankom. Schmidt je bio stipendist Fondacije Konrad Adenauer kao student, a u dugogodišnjoj političkoj karijeri obnašao je više funkcija u ime koalicije CDU/CSU.

CDU je HDZ-ova sestrinska stranka, a njeni zvaničnici su čak učestvovali i na predizbornim kampanjama HDZ-a Hrvatske.

Što se protesta ispred OHR-a tiče, za sada nije poznato koliko će oni biti masovni niti to da li će na njima učestvovati domaći političari.