Desetine hiljada palestinskih muslimana prisustvovalo je džuma namazu (molitvi petkom) u džamiji Aksa uprkos uobičajenim restriktivnim mjerama izraelske okupacije u blizini džamije i u Starom gradu okupiranog Jerusalema

Odjeljenje za islamski avkaf u okupiranom Jerusalimu saopćilo je da je 45.000 vjernika prisustvovalo džumi, napominjući da su izraelske okupacione policijske snage bile raspoređene u Starom gradu i na kapijama džamije, te pregledale legitimacije svih pristiglih Palestinaca.

Šeik Mohammed Husein, predvodnik džuma nazama, osudio je radikalne mjere izraelske okupacije koje su usmjerene na građane Jerusalema u njihovom vlastitom gradu.

Izraelske snage sigurnosti kontinuirano krše ljudska prava muslimana u Jerusalemu, uvodeći besmislene mjere i različite kontrole, te nepotrebna ograničenja za sve muslimane.

Uprkos represiji od strane izraelskih vlasti i radikalnih Jevreja, muslimani su masovno došli obaviti namaz, o čemu govori i zvanični podatak o čak 45. 000 onih koji su obavili namaz.