Napetost između većinske hinduističke zajednice i muslimanske manjine u Indiji traje dvadeset godina nakon vjerskih nemira u kojima je poginulo više od hiljadu ljudi, uglavnom muslimana, u regiji Gujarat, kojom je upravljao sadašnji premijer Narendra Modi.

Smrt 59 hinduističkih hodočasnika kada se njihov voz zapalio 27. februara 2002. u gradu Godhra u Gujaratu izazvala je neselektivni pokolj muslimana, okrivljenih za incident, koji je trajao nekoliko dana.

Gomile radikalnih hindusa napale su muslimanska naselja, ostavljajući za sobom stotine mrtvih i ranjenih, grupno silovane žene i uništene džamije i domove. Pritužbe na nerad vlasti i policije bile su općenite, optužene su da su prekrižile ruke i namjerno izbjegavale zaustavljanje nasilja.

Te su pritužbe čak stigle i do Modija, ali sudovi nikada nisu dokazali te optužbe, a to nije negativno uticalo na njegovu političku karijeru jer je hinduistički čelnik ostvario uzastopne izborne pobjede u Gujaratu i New Delhiju, gdje vlada nakon osvajanja apsolutne većine 2014. i 2019.

"Modi je tu gdje je danas zbog onoga što se dogodilo 2002. jer da nije došlo do sukoba, nikada ne bi postao premijer Indije“, otvoreno će analitičar i biograf indijskog predsjednika Nilanjan Mukhopadhyay. 

S druge strane, napominje biograf, muslimanska zajednica žrtava masakra osjeća da se njihova stvarnost od tada pogoršala, a "muslimani su sada izoliraniji i otuđeniji u Gudžaratu nego što su bili prije", naglasio je.

Dok je sudski proces protiv umiješanih u požar u vozu u kojem je poginulo više od pedeset hinduističkih hodočasnika bio brz, presude protiv pokolja muslimana bile su rijetke i spore, prema onome što je objavila na godišnjicu nereda organizacija Human Rights Watch (HRW).

Tridesetak muslimana osuđeno je 2011. i 2017. godine na doživotni zatvor zbog navodnog sudjelovanja u požaru voza. U neredima koje su provodile hiljade hindusa, presude su izrečene samo za neke od počinitelja masakra, poput nekoliko osuda na doživotni zatvor.

U vodstvu Modijeve hinduističke nacionalističke stranke BJP, jedna od osuđenih bila je bivša ministrica za razvoj žena u Gujaratu Maya Kodnani, osuđena na doživotni zatvor zbog poticanja ovih nereda 2012., iako je kasnije oslobođena 2018. godine.

Među žrtvama nasilja je i Shakeela Bano, Njena je porodica živa spaljena od strane hinduističke rulje. "Polili su benzinom moju majku, brata, snahu i četvero djece i žive ih spalili. Bratu su mačem odsjekli glavu. Bila je i beba od dva mjeseca, beba je takođe živa izgorjela”, ispričala je. Bano se sakrila u restoran i vidjela kako je nekoliko mladih žena silovano, a mnoge druge ubijene, a njihova tijela bačena u bunar. Policija im nije pomogla, štaviše, tukla ih je i prijetila im.

Iako je Indija sekularna zemlja, česte su tenzije između hinduističke većine, religije 79,8% stanovništva prema posljednjem popisu iz 2011. godine, i muslimana (14,2%). U prošlom stoljeću, podjelom potkontinenta na Indiju i Pakistan s nezavisnošću od Britanskog Carstva 1947. godine, poginulo je više od milion muslimana i hindusa, koji su masakrirani dok su bježali preko granice.

Od tada su se ovi sukobi ponavljali većim ili manjim intenzitetom, kao što su masakri 2002. u Gujaratu ili posljednji u februaru 2020. u New Delhiju, gdje su u nekoliko dana nasilja poginule 53 osobe, od kojih 40 muslimana. Ranije ovog mjeseca također su bili intenzivni protesti zbog zabrane korištenja hidžaba na fakultetima na jugu zemlje, dok su hindusi prijetili studentima muslimanima.

Bivši predsjednik Komisije za manjine New Delhija, Zafarul-Islam Khan, smatra da se od vladavine Modija i BJP-a situacija za manjine "izrazito pogoršala i nema nade za poboljšanje sve dok je ova stranka na vlasti".

"Ideologija Modija i njegove stranke čvrsto se temelji na mržnji prema islamu i muslimanima", a oni je koriste "da polariziraju društvo po hindusko-muslimanskoj liniji, govoreći hindusima da su muslimani stranci, infiltratori, nevjernici u zemlji, apsorbirajući sve koristi od vlade."

Sukob u Gujaratu također je bio pobjeda ideologije koju je zagovarao BJP, Hindutva, ekstremističke doktrine koja hinduizam stavlja u središte koncepta Indije dok su manjine podložne njima. Sukob iz 2002. "je najveći trijumf projekta Hindutva i njegov učinak trajat će dugo, čak i ako Modi i njegova stranka izgube sljedeće opće izbore 2024., rekao je Khan.