Nadia Baalbaki se sjeća prvog dana kada je stala pred televizijsku kameru prije 12 godina.

Bio je kišni dan ispred argentinskog Centralnog islamskog kulturnog centra (CIRA) u Buenos Airesu kada je tada 22-godišnjakinja debitirala na televiziji.

Kako su njene emocije se uzburkale, osjetila je “odgovornost” pokretanja novog vodećeg programa o islamskoj kulturi. Nazvan je 'El Calamo', referenca na poglavlje iz Kur'ana za prenošenje znanja.

“Započinjala sam univerzitetsku karijeru koja nije imala nikakve veze s medijima. Nikad nisam zamišljala da će od tog dana moj profesionalni život krenuti u novom smjeru”, kaže Argentinka Baalbaki, koja ima porodične veze sa Libanom.

U mladosti, Baalbaki je stekla islamsko obrazovanje, kako kaže, pripremajući je za prenošenje islamske kulture različitoj publici. Baalbakijeva majka, članica borda direktora CIRA-e, prvo ju je ohrabrila da prisustvuje TV kastingu. Nervozno se predstavljajući kameri, Baalbaki je sumnjala da li će ona biti izabrana i nije očekivala da će El Calamo igrati glavnu ulogu u njenom životu.

„Ali konačno, ja sam izabrana da budem domaćin zajedno sa Khaledom, i od tada su se otvorila vrata velikom izazovu“, dodaje ona, misleći na Khaleda Halara, njenog ko-prezentatora sa kojim radi već deceniju.

Od svog početka, El Calamo ostaje jedini islamski TV program za španski govorni prostor Latinske Amerike.

Emisija koja traje oko sat vremena u produkciji CIRA-e istražuje islamsku historiju, kulturu, vjerovanja, filozofiju i zajednicu - s mnogo epizoda snimljenih u inostranstvu.

 
Baalbaki i Hallar predstavljaju El Calamo u glavnom gradu Argentine, Buenos Airesu.  

El Calamo je ove godine proslavio svoju 12. godišnjicu na priznanje argentinske manjinske zajednice od 500.000 muslimana u zemlji u kojoj živi 46 miliona ljudi.

U emotivnoj slavljeničkoj poruci, Hallar je izrazio zahvalnost onima koji su godinama podržavali emisiju, insistirajući na tome da predani timski rad ne uzima pauze za praznike s epizodama koje izlaze tokom cijele godine.

„30. aprila 2011. prvi put je snimljen El Calamo, upravo je pao na moj rođendan, tako da sam ga počeo obilježavati kada sam imao 28 godina. A sada, od kada sam napunio 40 godina...to je dio mog života”, kaže Hallar za TRT World

Generalni sekretar CIRA-e Hasan El Bacha kaže da institucija financira program, posjedujući 100 posto proizvodnje. Svake nedjelje u 8 ujutro, argentinska javna TV nacionalna televizija prenosi El Calamo za više od 100.000 gledalaca. Ima sličan broj online pretplatnika širom svijeta.

Hallar kaže da ga gledaoci redovno kontaktiraju iz cijelog regiona gdje obično nema značajnijeg muslimanskog prisustva, opisujući emisiju kao pomoć u održavanju zajednice.

Kaže da je takođe dobio povratne informacije od porodica koje se okupljaju da gledaju emisiju. Hallar kaže da su mu govorili o slučajevima u kojima članovi porodice umiru, a njihovi preživjeli rođaci nastavljaju da gledaju emisiju, osjećajući "druženje" koje im je pružila u životima.

El Bacha kaže da je ideja emisije potekla od upravnog odbora 2011. godine da se "širi" islam u mejnstrim argentinskim medijima, dovodeći mnoge u vjeru.


Generalni sekretar CIRA-e Hasan El Bacha krajnje desno na stadionu Boca Juniors u susretu s predsjednikom kluba Jorgeom Amor Amealom (u sredini)

"Popularnost je svakodnevno rasla zbog širenja (emisije) i pomoći kanala i braće i sestara", kaže 50-godišnji El Bacha za TRT World.

Hallar naglašava da je najbolje postignuće emisije bilo dokumentiranje najsvetijeg putovanja islama u Meku.

„Lično, ja sam bio prvi Latam (Latinoamerički) dopisnik koji je prikazao hadž na TV-u, a El Calamo je bio prvi program koji je to prenosio na televiziji“, kaže Halar za TRT World.

Dok je prisustvovao hadžu, išao je uživo na Facebook i Instagram kako bi pokazao Meku i Medinu, pribravši široku publiku u Argentini.

Kada je emisija posjetila Tursku prije nekoliko godina, Hallar je posjetio čuvenu Plavu džamiju.

Tokom emisije, istraživao je i raznolike pejzaže i kulture Turske, posjećujući polusušnu regiju Kapadokiju, promatrajući različite oblike stijena iz vožnje balonom na vrući zrak i istražujući gastronomiju lokalnog grada Avanosa i brojne bazare u Istanbulu.

„Volim Tursku, kad god kreneš, želiš se vratiti“, priznaje Hallar, navodeći ljude, lokacije i džamije kao obogaćujući osjećaj doma nakon više od pet posjeta.

I dalje osjeća da se upoznaje sa zemljom, dodajući: „Ako Bog da, vraćam se uskoro“.

Usred ramazana, El Calamo je imao i posebne epizode o suhuru - obroku koji se konzumira prije zore.

U aprilu, dok je zajednica obilježavala mjesec posta, molitve i razmišljanja, regionalni fudbalski klub Atletico Boca Juniors otvorio je vrata fudbalskog stadiona 'Bombonera' za zajednički iftar.

Fabian Ankah, predsjednik CIRA-e, rekao je da je klub prednjačio u regionu, dozvoljavajući "braći i sestrama" da zajedno provedu posljednji dan Ramazana.

Ovaj potez uslijedio je nakon istaknutih evropskih fudbalskih timova poput Chelseaja i Aston Villa, koji su otvorili svoja vrata za iftar.


Regionalne fudbalske snage Klub Atletico Boca Juniors otvorio je vrata fudbalskog stadiona 'Bombonera' za iftar

Tokom godina, El Calamo je imao „ogroman“ društveni uticaj na širu regiju, kaže Baalbaki, pomažući da se odagnaju „dezinformacije o islamu i njegovoj kulturi“, šira rasprostranjenost „islamofobije“, istovremeno suprotstavljajući se omalovažavanju kao globalnim trendom.

Kao takve, ona i Halar su „bile i uvijek jesu, izuzetno oprezne i sa sadržajem i u načinu prenošenja, shvatajući da gledaoci ne poseduju uvijek osnovne činjenice.

Hallar se nada da će biti El Calamo "vidljivo lice još mnogo godina", ističući njegovo nasljeđe negovanja prostora zajednice za muslimane u Argentini kao nemuslimanskoj zemlji.

Kaže da im je to omogućilo da dijele i ispovijedaju svoju vjeru i kulturu među sunarodnicima, dok privlače i razvijaju muslimansku zajednicu u Južnoj i srednjoj Americi.