Nijemac je jedan od amblema Premier lige i s 56 godina na putu je da se pridruži popisu trenera sa najdužim karijerama. Alex Ferguson je vodeći na ljestvici s 2155 mečeva. Arsene Wenger dosegao je 1.701, a Guy Roux 1.638. Carlo Ancelotti, s kojim će se sastati u osmini finala Lige prvaka, je 18. s 1254 utakmice.

Jurgen Klopp ovih dana slavi 1000 utakmica u svojoj trenerskoj karijeri. „Volim heavy metal, uvijek želim buku”, rekao je jednom prilikom Nijemac koji je na klupi Liverpoola debitirao na početku sezone 2015-16 i od tada je skupio 410 utakmica.

Prije dolaska na Otok sedam sezona je bio u Borussiji Dortmund koju je vodio na 319 utakmica. Nijemac je započeo svoj put na klupi 27. februara 2001. u skromnom Mainzu i njega je vodio 270 puta. Ukupno ima 538 dobivenih utakmica, 239 neriješenih i 222 izgubljene. Ukupni prosjek pobjeda je 53,9%. U Liverpoolu je postotak još bolji, 60,7%: 249 pobjeda, 92 remija i 69 poraza.

Sa Mainzom je ušao u prvu njemačku ligu. S Borussijom Dortmund osvojio je dvije uzastopne titule prvaka u Bundesligi: 2011. i 2012. godien. Sa Liverpoolom je osvojio Ligu prvaka, Premier ligu (prvi naslov Redsa nakon godina), evropski superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo 2019.

The Normal One je proglašen za najboljeg trenera 2019. i 2020. godine. Karizmatičan je tip i vrlo maštovit. Tokom školskih godina upisao je umjetničku školu. Oženjen je Ullom Sandrock, spisateljicom dječjih romana. Bio je ne baš talentirani fudbaler koji je ubrzo shvatio da je njegova budućnost izvan terena, na klupi.

Odgojen u katoličkoj porodici, želio je biti liječnik, ali ocjene mu baš nisu bile najbolje pa se morao zadovoljiti diplomom sportskih nauka. Priznaje da je film inherentan za njegov lični i profesionalni razvoj. „Jako sam inspiriran filmovima i kada trebam motivirati svoje dječake, uvijek se okrenem Rockyju Balboi. Po mom mišljenju, trebali bi staviti sve 'Rocky' nastavke u javne škole diljem svijeta. Ako pogledate jedan od tih filmova i ne želite se popeti na vrh planine, onda s vama nešto nije u redu. Za mene je jedino fudbal inspirativniji od kina. Ujutro se probudite i čarolija je prava. Stvarno nokautiraš Ivana Dragu», objašnjava Klopp koji fubal shvata kao integrirajući element, stran biznisu i politici.

"Neki me ljudi pitaju zašto se uvijek smiješim. Ponekad se smiješim nakon poraza. To radim jer kad mi se rodio sin shvatio sam da fudbal nije pitanje života i smrti. Mi ne spašavamo živote. Fudbal ne bi trebao širiti bijedu i mržnju, nego biti nadahnuće i radost, posebno za djecu.“