Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu kazao je kako su teroristi PKK-a od 1984. godine izvršili 6.021 masakr nad civilima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ko od terorističke organizacije očekuje samilost i savjest, sam je bez savjesti. Ko od terorističke organizacije očekuje moral, taj je idiot”, rekao je Soylu u obraćanju Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM) tokom kojeg je govorio i o operaciji “Kandža - Orao 2“.

Osvrnuo se i na borbu protiv terorističke organizacije PKK, pogotovo u područjima na sjeveru Iraka.

“Šta radimo u Gari? Zbog čega Hakurk, zbog čega Haftanin, zašto ulazimo na ta područja? Oko 70 posto uznemiravanja koja su teroristi prouzrokovali u 2019. godini, došlo nam je s tih područja. Od 1984. godine teroristička organizacija je izvršila 6.021 masakr nad civilima“, rekao je Soylu koji je poručio kako se Turska nastavlja odlučno boriti protiv terorizma.

Kritizirao je grupe za ljudska prava koje ostaju nijeme na masakre koje vrše teroristi.

“PKK neće dobiti bitku protiv naših porodica, naše porodice će njih pobijediti“, naglasio je Soylu koji je kazao kako teroristi PKK-a uznemiravaju porodice žrtava ubijenih.

Turske snage pokrenule su operaciju ”Kandža – Orao 2“ u Gari, na sjeveru Iraka, kako bi spriječili PKK i ostale terorističke grupe da ponovo uspostave položaje s kojih su planirali i izvodili terorističke napade usmjerene protiv Turske.

Operacije ”Kandža -Tigar“ i ”Kandža – Orao“ pokrenute su prošlog juna kako bi se obezbijedila sigurnost turskog naroda i granica.

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar u nedjelju je saopćio kako su na sjeveru Iraka pronađena tijela 13 masakriranih turski državljana, koje su svirepo ubili teroristi PKK-a.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.