Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je usvajanje amandmana Evropskog parlamenta, u kojem se postupci vlasti entiteta RS jasno nazivaju secesionističkim, te se poziva Vijeće Evropske unije na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.

Evropski parlament pozvao je Vijeće Evropske unije da uvede sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog, kako je rečeno, "njegove secesionističke politike u Bosni i Hercegovini".

"Više od dvije trećine zastupnika Evropskog parlamenta je precizno definisalo poteze vlasti entiteta RS kao neustavne i secesionističke. Jako je važno da su zastupnici građana Evropske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja Ustava, kojima je pokušao obmanuti međunarodnu javnost", kazao je Džaferović.

Kako je kazao, Dodik je odbacio dijalog u institucijama, kao način rješavanja nesporazuma, te se okrenuo unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Dejtonskog sporazuma.

"Svima je jasno da je Dodik prijetnja miru. Nakon što su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije ovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije prema Dodiku lično i njegovim saradnicima u politici i biznisu", poručio je Džaferović.