“Kakav dan”, povikao je krajem sedmice sarajevski kantonalni premijer Edin Forto na svojoj službenoj Facebook stranici. Ko ih ne zna, pomislio bi da se nešto i radilo, da se, gluho b lo, umorio. Ali ne, ni slučajno. Trebamo, moramo, prenio, najavio. To su, ukratko, aktivnosti kantonalnog premijera koji su obilježile njegov dan.

Dan premijera koji je već više od dvije godine na toj dužnosti a iza sebe nema niti jedan gotov projekat, prije svega infrastrukturni, kojim bi se mogao pohvaliti. Samo najave i obećanja.

„Prvo sam sjedio sa direktorom UN agencije za stanovništvo (UNFPA) oko programa saradnje sa KS, uključujući najavljeni projekat borbe protiv menstrualnog siromaštva“, napisat će Forto iz čije se zabrinjavajuće nepismenosti može razaznati zašto svaki put kad nešto izjavi požuri kazati da nije baš tako mislio.  

Kako se „sjedi oko programa“ nije precizirao, ali nam je zato Forto najavio: „U jedinoj sarajevskoj gejming areni sam razgovarao o tome kako će vlada KS pomoći u širenju gejmerske zajednice.“

Neće, dakle, premijer širiti zakrčene, tijesne sarajevske prometnice, neće završiti niti jedan započeti, gromoglasno najavljivani infrastrukturni projekat koji zasada postoji samo na njegovoj Facebook stranici. Neće graditi transverzale ili longitudinale. Neće očistiti najprljaviji glavni grad Evrope, neće zakrpiti rupe na ulicama, neće oprati ulice ili natjerati policiju da konačno počne raditi svoj posao, od najjednostavnijih zadataka kakvi su kažnjavanje parkiranja „nasred ulice“, hapšenja onih koji svaki dan napadaju  žene i djevojke na sarajevskim ulicama do sprečavanja pucnjava koje su postale svakodnevnica.

Ništa od toga.

Forto će širiti gejmersku zajednicu, šta god mu to značilo. Tom nas je izjavom, zapravo, sve skupa zatjerao na jedno mjesto. U virtualni svijet, gdje obitava sa svojim stranačkim kolegama, otuđen od svake realnosti. U virtuelnu realnost, jer samo u njoj postoje njegovi projekti, samo je tamo stranka kojom predsjedava faktor. Samo u tom virtuelnom, izmaštanom svijetu neformalna grupa građana predvodi procese i pravi iskorake. Kakva (virtuelna) stranka, takav joj i VR predsjednik.